Средиземноморската диета предпазва от метаболитен синдром


vd 01/08/2011

Едва ли вече остана човек, който да не знае, че традиционната средиземноморска диета е полезна за здравето. Тази диета е богата на мононенаситени мастни киселини (зехтин, маслини), на плодове и зеленчуци, съдържа нискомаслени млечни продукти (бяло сирене, кисело мляко), риба и орехи, варива и пълнозърнести храни.

Нейното благоприятно влияние върху обмяната се дължи на високото съдържание на фибри и естествени антиоксиданти, на намаленото съдържание на животински мазнини и на ниския гликемичен индекс.

Този природосъобразен начин на хранене намалява обиколката на талията (показател за коремно затлъстяване), повишава „добрия” холестерол, понижава триглицеридите, артериалното налягане и кръвната глюкоза, показаха резултатите от нов анализ на данните от 50 проучвания с над половин милион участници, публикувани в Journal of the American College of Cardiology. Посочените отклонения са компоненти на метаболитния синдром, който е рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване.

Средиземноморската диета е лесно приложима (включително и в България!) и е финансово най-изгодния подход за избягване на метаболитния синдром (намалява риска за неговото развитие с до 31%!).

Богатата на антиоксиданти средиземноморска диета подобрява инсулиновата чувствителност (повишава усвояването на глюкозата от клетките), показаха резултатите от друго проучване, проведено в Италия при хора със затлъстяване. Това потвърждава, че консумирането на пет порции плодове и зеленчуци на ден може да има благоприятни метаболитни ефекти, коментират неговите автори.

Добри източници на антиоксиданти са ягодите, портокалите, чаят, листният зеленчук цикория, морковите, доматите и каперсите. Каперсите (на снимката) често се използват в средиземноморската кухня като добавки към салати, сосове, риба.

Оксидативният стрес (намалена антиоксидатна защита на организма и повишено натрупване на свободни кислородни радикали) се свързва с инсулинова резистентност както и с увреждане на клетките.