Сладките хора развиват по-често някои видове рак


vd 01/08/2011

16 от сто мъже и 17 от 100 жени с диабет заболяват от рак за разлика от седем мъже и десет жени на сто от връстниците им без метаболитни отклонения, показват данните от телефонно интервю на 400 000 възрастни хора в САЩ.

След изключване на влиянието на възрастта, расата и вредните навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, сладките хора остават с 10% по-висок риск за рак в сравнение с останалото население (10 случая в повече на 100), показва анализът, публикуван в специализираното диабетно издание за лекари на Американската диабетна асоциация – списание Diabetes Care.

Проведени преди това проучвания също установяват неблагоприятна зависимост между диабет тип 2 и някои видове злокачествени тумори като рак на гърдата и матката (при жените), на простатата (при мъжете), дебелото черво, панкреаса (особено при мъжете), черния дроб и пикочния мехур.

Докато сред жените с диабет са по-чести ракът на гърдата и матката, както и левкемията (трикратно!), то при мъжете с диабет най-висока е честота на рака на панкреаса – осем пъти в сравнение с мъжете с нормална обмяна (16 спрямо два случая на 10 000 мъже съответно със или без диабет).

Дори и след изключването на други рискови фактори за рак на панкреаса, като генетична предразположеност (някои гени се свързват с по-висок риск), фамилна анамнеза (роднини по първа линия с това този вид злокачествен карцином), тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на тлъсти и червени меса за сметка на намален внос на зеленчуци и плодове, хроничен панкреатит, рискът на мъжете със захарна болест остава четири пъти по-висок.

Сладките хора трябва да предприемат мерки за промяна в нездравословния си начин на живот, които да включват: намаление на коремните тлъстини, повишаване на физическата активност, ограничаване на тютюнопушенето и на приема на големи количества алкохол, спазването на диета, която да съдържа по-малко животински мазнини (особено тлъсти червени меса или готови месни деликатеси!), като за сметка на това се увеличи консумацията на пресни зеленчуци и плодове и други храни, които имат високо съдържание на фибри.

Храните не трябва да се пържат (особено опасно е многократното използване на олиото), както и месата (стейкове, кюфтета, кебабчета, наденици) не трябва да се прегарят (овъгляват), когато се пекат на скара или тиган, защото така се образуват повече канцерогенни вещества (нитрозамини)!

Най-вероятните метаболитни причини за повишената склонност към ракови заболявания са:

– инсулиновата резистентност, която води до повишена секреция на ендогенен инсулин (компенсаторна хиперинсулинемия)

– лошият контрол на кръвната глюкоза (хипергликемия), която е свързана с повишен оксидативен стрес (образуване на свободни кислородни радикали) и с увеличено гликиране на протеините (образуване на крайни продукти на напредналото гликиране), а те от своя страна имат вредни (токсични) ефекти върху клетките – причиняват тяхното ускорено стареене и дегенеративно израждане.

Сладките хора и техните лекари трябва да провеждат редовни профилактични прегледи (скрининги) за ранно диагностициране на описаните видове ракови заболявания.