Рецепта за спорт


vd 01/08/2011

Лекарите трябва да започнат да изписват в рецептите на пациентите си занимания със спорт и повече движение, коментира проф. Шери Колбърг от Old Dominion University във Вирджиния, САЩ, по повод на новите препоръки за физически упражнения при диабет тип 2, публикувани от Американската диабетна асоциация и Американската колегия по спортна медицина.

Редовният спорт или физическите упражнения подобряват контрола на кръвната глюкоза и могат да предотвратят или забавят появата на диабет тип 2, положително повлияват липидите, артериалното (кръвното) налягане, сърдечносъдовите проблеми и смъртността, според експертите.

Ползите от редовната двигателна активност се реализират чрез дълготрайно подобряване на инсулиновата чувствителност (подобряване на действието на инсулина в мускулите). Това се постига както с продължителни циклични натоварвания (ходене, бягане, колоездене), така и с упражнения със съпротивление като вдигане на тежести.

Съветите са за всекидневни физически упражнения, като на това трябва да се посвещават най-малко 150 минути в седмицата (половин час дневно). Всеки ден трябва да се изминават 10 000 крачки (това са около 5000 метра), като ползата е по-голяма при по-бързо ходене.

Специално внимание се отделя на използването на крачкомер (педометър, брояч на крачки). Хората, които използват крачкомер, увеличават физическата си активност с 27%, според анализ на резултатите от 26 научни проучвания! Това е евтин и лесен за използване уред.

Препоръките са съобразени с факта, че много хора с диабет тип 2 са възрастни, с наднормено тегло, ставни и сърдечносъдови проблеми. Всекидневното ходене пеша, плуването, наторваването с гирички, танците и градинската работа помагат на здравето и подобряват тонуса и настроението ни. Разходките в планината или в градските паркове са чудесен и приятен начин за спорт, особено за хората в пенсионна възраст.

Подчертано е значението на редовните упражнения. Не е полезно физическото натоварване само през почивните дни или прекъсване за повече от два дни (48 часа). Идеята е двигателната активност да е част от всекидневието ни. А препоръките не са само за хората с диабет, но и за семействата и приятелите им.

Разнообразието във физическите упражнения също има ползотворна роля. Еднотипното натоварване доскучава и отказва хората. Важно е да се натоварват (отново редовно) различни мускулни групи и по различен начин.

Специалистите съветват хората с диабет да се консултират с лекуващия си лекар преди занимания със спорт и да избягват свръхнатоварванията. Гледането на телевизия и играта с компютъра трябва да се ограничат за сметка на работа в градината, разходка на внуците или на кучето…

Оставете колата паркирана и опитайте да ходите пеша. Заседналият начин на живот е вреден за здравето, затова превърнете редовното движение в навик, така както си миете всеки ден зъбите.

Настоявайте лекуващия лекар да определи подходящ за възрастта ви и придружаващите диабета заболявания двигателен режим, а не само да ви предпише поредната рецепта с лекарства. И не забравяйте, спортът не е извинение за преяждане с мазни и калорични храни…

Novo Nordisk