Нова комисия за цени на лекарствата към МС


vd 01/08/2011

Нова структура към Министерския съвет – Комисия по цени и реимбурсиране, ще определя цените на медикаментите, които се покриват с обществени средства (реимбурсния списък) и пределните цени на лекарствата с рецепта и без рецепта в аптеките предвиждат промените в закона за лекарствата в хуманната медицина, които бяха публикувани през август в Държавен вестник.

Досега комисиите бяха две и в тях влизаха представители на министерства и ведомства без ясни квоти. Стойностите на реимбурсираните лекарства ще продължат да се определят на база най-ниската цена в осемте държави, с които България сравнява цените си.

В закона е записано, че до края на 2012 г. вносители и дистрибутори не могат да променят цената на лекарствен продукт, освен ако не я намаляват за медикаменти, които не са включени в позитивния списък.

Едва ли големите вериги аптеки ще прибегнат до намаляване на цените на лекарствата със или без рецепта, защото така и не им разрешиха да наемат хора без фармацевтично образование за продажбата на козметика и други нелекарствени продукти. В проекта за промени, внесен от правителството, беше предвидена тази възможност, но в парламента текстът отпадна.

Така в крайна сметка спечели лобито на дребните собственици на аптеки с един или два магазина, чиито интереси в парламента защитава депутатът Лъчезар Иванов (ГЕРБ).

Възможно е по тяхно настояване да се забрани да се преподава фармация извън медицинските университети, каквото ограничение не съществува никъде в Европа, каза пред вестник Дневник (www.dnevnik.bg) Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Novo Nordisk