Храни, които ни правят дебели


vd 01/08/2011

Любимите на децата картофени чипсове са най-надебелителната храна, показа мащабно проучване на Харвардския университет, с участието на 120 877 души (медицински професионалисти), наблюдавани за период от 20 години. Резултатите от изследването бяха публикувани през юни в авторитетното медицинско списание New England Journal of Medicine.

Около 15 чипса, които тежат 28 грама, съдържат 160 калории, което означава 10 калории за всеки погълнат чипс! Картофените чипсове спадат към „храните боклуци” (джънк фуудс).

Редовната дневна консумация само на това ограничено количество чипс за период от четири години води до увеличаване на теглото със 770 грама. Само за сравнение, редовната консумация на десерти за същия период води до наддаване на тегло със 190 грама.

Хора, които включват всекидневно в гозбите си картофи, наддават за четири години допълнително 580 грама. Най-страшни за наднормените килограми са пържените картофки – една порция от тях съдържа между 500 и 600 калории! За сравнение, един голям печен картоф съдържа около 280 калории (разликата се дължи на различното количество мазнини).

Проучването потвърждава още веднъж, че най-полезни и безопасни за теглото са пресните плодове и зеленчуци, както и пълнозърнестите храни.

Редовната консумация (за период от четири години) на чаша бира или вино, или малка ракия (една алкохолна единица дневно) води да натрупването на 190 грама; гледането на телевизия по един час дневно – на 140 грама.

Приемът на калории (количеството и съдържанието на храната) има много по-голямо влияние върху теглото ни отколкото разходът на калории с движение и спорт. Лесно се трупат килограми, но много трудно е да се отслабне или да се поддържа постоянно тегло.

Участниците в проучването, които като здравни професионалисти имат по-здравословен начин на живот от всички нас, са натрупали за 20 години средно 7.7 кг. Любопитното е, че тези, които са спортували редовно, са „спестили” само 900 грама за същия период на наблюдение.

Novo Nordisk