Цезаровото сечение води до затлъстяване?


vd 01/06/2011

Младите хора, на възраст до 25 години, родени с хирургична намеса (цезарово сечение), развиват над два пъти по-често затлъстяване (по-висок риск с 58%) отколкото техните връстници, които са „дошли на бял свят” до естествен път, показват резултатите от проучване в Бразилия, публикувани през април в American Journal of Clinical Nutrition.

Тревожно е, че тази зависимост се запазва след изключване на влиянието на други фактори като едър плод (големите бебета по-често се раждат със секцио, за да се избегнат родовите травми) или степен на образование и социално положение на майката.

Все по-честото използване на цезарово сечение без медицински показания (по желание на майката) е една от причините за епидемията от затлъстяване, смятат изследователите на проблема.

Кои са причините за повишения риск за затлъстяване на децата, които са извадени от майчината утроба оперативно?

Най-вероятна е хипотезата за нарушаване на нормалните адаптивни процеси поради неестествения първи контакт на новороденото с околната среда. Например, липсва контактът с някои бактерии, обитаващи родовия канал (като бифидобактериите), които имат значение за баланса на чревната микрофлора на бебето и могат да оказват влияние върху метаболизма (участват във ферментацията на захарите). Бифидобактериите преобладават в изпражненията на малките деца и след това намаляват постепенно с напредване на възрастта.

Хората със затлъстяване имат намалено количество от тези полезни бактерии в чревния си тракт в сравнение с тези с нормално тегло.

Novo Nordisk