Достъп само за абонати
Достъп до пълното съдържание на статиите в сайта на списанията ни МД, Доктор Д и Кардио Д имат само абонати.
Информация за начините за абониране можете да намерите на нашата страница за абонамент
Сайтът spisaniemd.bg е най-голямата специализирана информационна база данни в областта на медицината на български език, с над 8000 статии във всички области на медицината и за повечето заболявания.
Рибните мазнини намаляват триглицеридите
01/06/2011
Мазнините на рибата могат да намаляват риска за сърдечносъдови заболявания по различни начини. Най-добре доказаният им благоприятен ефект в това отношение е понижаването на високите нива на триглицеридите.
Добавките с мастни киселини (омега-3, полиненаситени), които са естествени съставки на рибата, са най-ефективното средство за понижаване на триглицеридите, са потвърдили резултатите от анализ на 72 клинични проучвания при хора.
Приемът на омега-3 мастни киселини е довел до понижаване на триглицеридите със средно 28%.
Мерките, които препоръчват диетолозите, са: да се консумира редовно риба – един до два пъти в седмицата, да се ограничи пиенето на алкохол и приемът на рафинирани въглехидрати (храни с висок гликемичен индекс) като източник на енергия.
Да се предпочитат пълнозърнести храни и варива, които са източник на фибри, нискомаслени млечни продукти (кисело мляко), зеленчуци, плодове, риба, нетлъсти меса (пиле без кожата).