Измивайте ръцете си преди взимане на капка кръв от пръстите


vd 01/02/2011

Невидимите с просто око засъхнали капчици от плодов сок по върховете на пръстите може да е причина за отчитане на фалшиво по-високи стойности на глюкозата във взетата капка кръв, показаха резултатите от проучване в Япония, публикувани в специализираното диабетно издание Diabetes Care.

В изследването са участвали здрави доброволци, при които с помощта на глюкомер е било измерено нивото на глюкозата в капка кръв, взета от върховете на пръстите.

Най-сигурният начин да се отстранят всякакви плодови частици от пръстите, е ръцете да се измият с вода преди изследването. Дори почистването с памук, напоен със спирт, преди взимането на кръв не е променяло значимо по-високите отчетени стойности на кръвната глюкоза при всички, които преди това са обелвали плод (киви, мандарина, портокал). Най-високи стойности (почти два пъти) са били отчетени при яденето на гроздови зърна.

Наличието на захар върху кожата на пръстите може да промени точността на резултатите, отчетени от глюкомер, което може да стане причина за взимането на погрешни решения.

Novo Nordisk