Десет мита за сърдечносъдовите заболявания


vd 01/02/2011

Българският кардиологичен институт, който има четири специализирани болници и седем медицински центъра в страната, развенчава десетте мита за сърдечносъдовите заболявания:

1. Хората не могат да се борят срещу ниския стандарт на живот и лошите социални условия – те са основният виновник за високата сърдечносъдова смъртност в България.

Да, за съжаление сърдечносъдовите заболявания в България са водеща причина за смърт – средно 67% за страната за 2007 година.

Но отговорността е в нашите ръце – важно е да знаем, че не външните условия, а ние сами контролираме начина си на живот – режим на хранене и контрол на теглото, отказ от тютюнопушене, редовна физическа активност, почивка, позитивно настроение – всички тези фактори са определящи за нашето здравословно състояние, а оттам и за здравето на нашето сърце.

2. Сърдечносъдовите заболявания са по-голям проблем за мъжете, отколкото за жените.

Всъщност от сърдечносъдови заболявания умират повече жени, отколкото мъже. През 2007 година в България около 1000 жени повече са починали от сърце, отколкото мъже. Според официалната статистика на НСИ през 2007 година 61% от смъртността при мъжете се дължи на сърдечносъдови заболявания, докато при жените тя е 70%.

3. Острата болка в гърдите е единствения признак за инфаркт.

Много хора, особено жените, никога не изпитват острата болка в областта на гърдите, която обикновено възниква при инфаркт. Някои пациенти усещат нещо като парене в сърдечната област, болка във врата, челюстта или и двете, или болка в горната част на гърба.

Обикновено болката зад гръдната кост се разпространява към шията, зъбите, стомаха, гърба и ръцете. Диабетиците често не проявяват тези симптоми. За повече подробности прочетете брошурата „Инфарктът и сърдечносъдовите заболявания” на Българския кардиологичен институт (http://b-c-i.eu/files/downloads/bg/02.pdf).

4. Благодарение на напредъка на медицината инфарктът вече не е толкова опасен.

Инфарктът е и винаги ще бъде опасен. 30% от българите страдат от болести на сърцето. Над два милиона са хората с високо кръвно налягане, 500 000 имат исхемична болест на сърцето. 65% от смъртността в страната се дължи на сърдечни заболявания, 50 000 умират от инфаркт годишно, а 20 000 – от внезапен проблем със сърцето.

Когато болката е силна, раздираща, придружена от изпотяване, прималяване и продължава повече от 10 минути, обезателно трябва да се вика Спешна помощ, защото вероятността за инфаркт е много голяма.

Все още процентът пациенти, които умират от инфаркт на миокарда преди да стигнат до болницата, е висок. Една от причините е, че много от тях не се обаждат навреме. При лечението на острия миокарден инфаркт, с прилагането на традиционния лекарствен метод, смъртността е 20-15%.

При лекуване с медикаменти, които стопяват тромба, смъртността е около 15-12%, но причината за тромба остава. При условие че се прилага интервенционален начин на лечение в първите шест часа, смъртността пада на 5-6%. Ако бъде извършено до два часа, тя пада под 2%!

5. С чаша вино на ден сърцето ми винаги ще е здраво.

Последните изследвания показват, че съществуват ползи за сърдечното здраве от пиенето на вино, като е важно да се знае, че храната и напитките не могат да заместят лекарствата. Това ще рече, че приемането на печена пилешка пържола и яйца с чаша вино редовно е по-вероятно да ограничи ползите от виното. Също така, прекалената употреба на алкохол може да увреди сърцето и другите органи.

Клуб Д. При хората с диабет, които са на лечение с инсулин и таблетки за понижаване на кръвната глюкоза, пиенето на вино на гладно или пиенето на повече от една-две чаши вино, може да доведе до риск за хипогликемия! Сладките хора трябва да пият само сухо вино. Допустимото дневно количество е една чаша вино на ден за жените (една алкохолна единица) и две чаши сухо вино на ден за мъжете (две алкохолни единици).

Колко е една алкохолна единица?

1 алкохолна единица (АЕ) = (милилитрите х % алкохолно съдържание)/1000

Ако пиете вино с 12.5% алкохолно съдържание, прилагайки горната формула, лесно можете да пресметнете, че:

1 АЕ = (80 мл вино x 12.5%)/1000

Една „стандартна” чаша (125 мл) вино съдържа 1.6 АЕ, а една голяма чаша (175 мл) – 2.2 АЕ.

6. Мнението на специалиста няма значение.

При остра гръдна нетипична болка, продължаваща повече от 30 минути, незабавно се обадете на бърза помощ. Причината може да е много сериозна, а с напредване на времето шансът за оцеляване намалява.

Вие няма как сами да знаете на какво се дължи болката, затова лекарите са насреща. Болният трябва да бъде транспортиран до медицинско заведение незабавно, без да се изчаква стабилизирането му.

В инвазивната кардиология съществува терминът „златния час” – първият час от началото на болката. Това означава, че колкото по-бързо отпушим съда, толкова по-малка част от сърдечния мускул ще загине.

Запушването на съда означава сигурна смърт на милиони клетки в засегнатата зона на сърцето. Ето защо изчакването само усложнява състоянието и увеличава риска за смърт.

7. Все повече българи спортуват редовно с цел намаляване на риска за сърдечносъдови заболявания.

По-голямата част от българите нямат практика да спортуват редовно, а с напредването на възрастта процентът на физически активни хора намалява. Около 70% от възрастното население не спортува редовно, като приблизително толкова е и процентът на сърдечносъдовата смъртност в страната.

Българският кардиологичен институт препоръчва поне 30 минути разходка всеки ден – задължителен минимум за всеки! Липсата на физическа активност увеличава риска за инфаркт, както и високият холестерол, високото кръвно налягане и тютюнопушенето.

8. Други болести се нуждаят от повече внимание в сравнение със сърдечносъдовите заболявания.

Други болести като рак и диабет също заслужават внимание, но е важно да се знае, че сърдечносъдовите заболявания са първи в списъка по причини за смъртност.

Ако всички основни форми на сърдечносъдови заболявания се премахнат, продължителността на живота ще се увеличи приблизително със седем – осем години. Ако всички форми на рак бъдат елиминирани, общата продължителност на живот ще се увеличи с около три години…

Клуб Д. Наличието на диабет тип 2 повишава риска за сърдечносъдово заболяване, подобно на наличието на високо кръвно налягане или висок „лош” холестерол. Диабет тип 2 се приема от кардиолозите за еквивалент на исхемична болест на сърцето (еднаква степен на риск за бъдещ миокарден инфаркт). Хората, които имат едновременно диабет тип 2 и исхемична болест на сърцето са група с много висок риск за миокарден инфаркт.

9. Пушенето уврежда само белите дробове.

Около един на всеки пет смъртни случая от сърдечносъдови заболявания е свързан с тютюнопушенето. Пушачите в България са над 1.9 млн. души. Средно около 10 000 годишно умират от тютюнопушене, а то е причина за заболеваемост и смъртност при повече от 25 вида заболявания.

10. Заменянето на месото с големи количества храна с високо съдържание на въглехидрати е полезно за сърцето.

Консумацията на големи количества храна с високо съдържание на въглехидрати като картофи и тестени изделия увеличава съдържанието на триглицеридите в кръвта, което е също толкова вредно, колкото и високите нива на „лошия холестерол”.

Клуб Д. Хората с диабет поначало трябва да избягват приема на големи количества въглехидрати, тъй като това ще доведе до влошаване на контрола не само на триглицеридите, но и на кръвната им глюкоза!

Те трябва да държат сметка за общото количество въглехидрати в дневното си меню, които да разпределят между отделните хранения през деня, да умеят да заменят храни с еквивалентно съдържание на въглехидрати (хлебни единици) и да предпочитат храни с нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, овесени трици, варива, цели плодове и зеленчуци, кисело мляко).

Следването на балансиран хранителен режим, който да включва много плодове и зеленчуци и ниско съдържание на мазнини, ще помогне за повишаване на нивата на „добрия холестерол” и за запазването на по-ниски стойности на „лошия холестерол” и триглицеридите.

Българският кардиологичен институт работи за вас 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата! За повече информация за вашето сърдечно здраве, моля свържете се с нас и с нашите болници.

Български кардиологичен институт

Адрес: бул. Г.М.Димитров 1,

София-1172

Тел: 02/962 54 51, Факс: 02/962 50 59

E-mail: info.pn@b-c-i.eu

Уебсайт: www.b-c-i.eu

Университетска специализирана болница за активно лечение по кардиология (УСБАЛК) – Плевен

Адрес: ул. Владимир Вазов 91,

Втора клинична база, Плевен-5800

Тел.: 064/80 44 80, Факс: 064/80 17 51

E-mail: info.pn@b-c-i.eu

Специализирана болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) – Велико Търново

Адрес: ул. Бузлуджа 1, Стара болница, бивше АГ, Велико Търново-5000

Тел.: 062/63 20 20, Факс: 062/62 40 30

E-mail: info.vt@b-c-i.eu

Специализирана болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) – Ямбол

Адрес: ул. Димитър Благоев 69, Ямбол-8600

Тел.: 046/66 23 77, Факс: 046/66 22 15

E-mail: info.jm@b-c-i.eu

Специализирана болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) – Варна

Адрес: бул. Цар Освободител 100, Варна-9000

Тел.: 052/64 80 20, Факс: 052/60 32 03

E-mail: info.vn@b-c-i.eu