БЕЗ БЕЗПЛАТНИ ДЕТСКИ ИГРАЧКИ В РЕСТОРАНТИ ЗА БЪРЗИ ХРАНИ


vd 01/02/2011

Един от най-либералните градове в света Сан Франциско ограничи от декември миналата година практиката на ресторантите за бързи храни като МакДоналдс да раздават на децата играчки-подаръци заедно с менютата. Тези дребни примамки са като магнит за малчуганите, които чрез тях свикват да ядат калоричните и нездравословни бързи храни (пържени картофки, хамбургери).

Сред основните причини за приемането на новия закон е епидемията от затлъстяване сред децата, особено родените в по-бедни семейства.

Досегашните стандарти са повече от либерални. Детското меню (обикновен хамбургер, Кока-кола, картофки и десерт) не трябва да съдържа повече от 600 калории!? Всъщност, това е калорична бомба за малчуганите…

15% от децата в САЩ са с наднормено тегло и затлъстяване, което увеличава рисковете им да развият диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и рак. В някои щати този процент е 30%.

Крайно време е веригите за бързи храни да спрат да „зарибяват” децата в опитите си да продават повече от своите храни-боклуци (junk food), заявиха от Центъра за наука в защита на обществото и обявиха, че ще дадат МакДоналдс на съд, ако не спре да раздава безплатни играчки за привличане на децата в ресторантите си.