Асоциация на децата с диабет ще съди здравната каса


vd 01/02/2011

Националната асоциация на децата с диабет ще съди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради новите критерии за отпускане на аналогов инсулин на деца, съобщиха от асоциацията.

Неправителствената организация се е срещнала през февруари с Калина Пенчева от НЗОК във връзка с новите критерии и тогава експертката от касата е заявила, че никога не е говорила за отпадане на критерии при децата с диабет.

От асоциацията на децата с диабет разполагат със запис от пресконференцията на 15.12.2010 г. в БТА, когато пред журналисти Пенчева е съобщила за отпадане на въпросните критерии, обявиха оттам.

Те са обидени и от думите на чиновничката, че “достатъчно скъпо струват пациентите с диабет на НЗОК и стига са искали, като толкова много пари отиват за тях – 60 милиона лева… Това са хора, които искат комфорт за пациента, а не да има лекарства за тях”.

“Ако г-жа Пенчева излезе от същността си на фармацевт и за момент бъде родител, ако е преживяла и 1/10 от нашите безсънни нощи и дните на нашите деца, тогава не би мислила, че е комфорт това – да искаш най-доброто за децата си”, коментира председателката на асоциацията Елисавета Котова.

Неправителствената организация отдавна настоява на всички болни с диабет до 18 години да се отпуска безплатно аналагов инсулин, защото той осигурява най-добро качество на живот на болните. В момента има изискване детето да е било поне шест месеца на човешки инсулин и да е с влошени показатели, за да му бъде отпуснат инсулинов аналог.

Както НЗОК обеща, премахнати са два от критериите за започване на лечение с аналогови инсулини, които създаваха трудности при изпълнението им при децата – гликиран хемоглобин и индекс на телесна маса, отговориха от касата. Остават само необходимите условия за наличие на хипогликемии и хипергликемии, като е необходимо наличие на поне едно от тях, уточниха оттам.

От здравната каса напомниха още, че изборът на вида на инсулина при започване на лечение на новооткрит диабет при деца е продиктуван от показанията, залегнали в кратките характеристики на лекарството. Оттам обявиха още, че има възрастово ограничение за започване на инсулинови аналози в детска възраст.

За допълнителна информация и контакти с Националната асоциация на децата с диабет www.children-diabetes.org, адрес Пловдив, булевард Освобождение 3, етаж 2, офис 205; телефон 032/ 580 873 или 0889 182 697; e-mail: nadd.2006@abv.bg

Novo Nordisk