Ваксинирахте ли се против грип?01/10/2010

Противогрипното ваксиниране е най-ефикасният метод за предпазване от инфекция с грип и нейните усложнения, особено при рисковите групи.

По време на епидемиите от грип, които възникват всяка есен и зима, най-често усложнения развиват хората над 65 години, децата под две години и пациентите с различни хронични заболявания като: астма, диабет, сърдечносъдови (с изключение на артериална хипертония), бъбречни, чернодробни заболявания, болести на кръвта и състояния на намалена имунна защита.

Кой трябва да се ваксинира? Всеки човек, който не би желал да се зарази с грип, но активната имунопрофилактика е особено препоръчителна за хората с висок риск за усложнения.

Имунизация против грип трябва да се проведе при възрастни хора и деца над шест месеца, бременни през грипния сезон жени, обитатели на старчески домове, медицински персонал, членове на семейството, които се грижат за хронично болни или за кърмачета под шест месеца.

Сезонният грип е остро и силно заразно заболяване, което лесно се разпространява от човек на човек главно при кашлица и кихане (капков път).

Грипът не е обикновена простуда, която протича леко. Острата грипна инфекция може да доведе до сериозни усложнения като вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония и влошаване на придружаващите заболявания.

При хората с диабет инфекцията е стресово състояние, което увеличава инсулиновите нужди и нарушава контролът на кръвната глюкоза. При неадекватна доставка на инсулин и течности, се повишава опасността за увеличаване на хипергликемията и за обезводняване.

Освен малките деца, уязвими са и хората в напреднала възраст, при които грипната инфекция протича по-тежко поради намалената имунна защита и придружаващите хронични заболявания.

През тази година в страните от Европейския съюз, включително в България, може да се използва нова ваксина, която осигурява защита срещу върлуващите през тази есен и зима три типа вируси на грипа – два типа А (H1N1 и H3N2) и един тип В.

С помощта на предварително напълненена микроинжекционна система, новата ваксина (производител фирма Санофи-Пастьор) се доставя в дермалния слой на кожата.

Тя съдържа инактивирани, фрагментирани грипни вируси и се предлага в две разновидности (по-ниска концентрация за хора от 18 до 59 години и по-висока – за хора от 60 години нагоре). Не трябва да се използва при деца и юноши под 18 години поради липсата на данни за нейната ефективност и безопасност в тази възрастова група.

Иглата за апликация на новата тривалентна ваксина е дълга само 1.5 мм (около 10 пъти по-къса от стандартните игли за подкожно приложение) – това е предимство за хора, които имат страх от иглата.

Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар коя ваксина срещу сезонен грип 2010/2011 да изберете (ако не сте се имунизирали досега).