„МакСтатин” – БигМак със статин


vd 01/10/2010

О, времена, о, нрави! Доживяхме до предложението на британски кардиолози хамбургерите, пържените картофки, пиците, пържените крилца или кълки в ресторантите за бързо хранене на веригите като МакДонълдс, БъргърКинг, Пица Хът или Кентъки Фрайд Чикън да се подправят не само с кетчъп, но и със… статин.

Статините са група медикаменти, които се използват за намаляване на високия „лош” холестерол (LDL, ЛПНП) в кръвта.

Тези лекарства се използват за сърдечносъдова профилактика, тъй като имат относително ниска цена, а са от полза за намаляване и стабилизиране на плаките, отложени по стените на артериите.

Методът може да намали опасността от образуване на запушалки в съдовете и от възникването на миокарден инфаркт или исхемичен инсулт.

Таблетката „МакСтатин” трябва да е опакована в пликче, подобно на пакетчетата със сол, черен пипер, кетчъп, майонеза, захар или изкуствени подсладители. Целта е тя да се взима заедно с богатата на мазнини (наситени и транснаситени) „закуска”, за да неутрализира повишаването на холестерола.

Подобна стратегия е твърде радикална, но може да противодейства на риска за сърдечносъдово заболяване, дължащо се на нездравословни хранителни навици.

Опонентите на предложението смятат, че гълтайки статин, хората, които консумират нездравословни храни, ще се чувстват по-спокойни и допълнително ще увеличат броя и размера на порциите с кюфтета, крилца и картофки…

Друг довод против „МакСтатин” е, че тази мярка ще разтовари от отговорност производителите на нездравословни храни. Какво толкова, след като неутрализираме холестерола в нашите продукти…

Според трети, цялата шумотевица е, за да се увеличат продажбите на подобни храни – яжте спокойно в МакДонълдс, защото след това може да вземете „МакСтатин”. Все едно, че се препоръчва средство против киселини след преяждане и препиване с алкохол.

Здравословният начин на живот, включващ диета за поддържане на нормално телесно тегло и редовна физическа активност, е най-ефективният и безопасен метод за първична профилактика на нарушенията в обмяната и свързаните с тях сърдечносъдови рискове.

Взимането на таблетка с „МакСтатин” не е панацея за всички рискове. Например, тя не може да реши проблемите с тютюнопушенето, липсата на физическа активност или високия внос на калории с храната.

Въоръжени с МакСтатин, веригите за бързо хранене ще увеличат промоцията на огромните XXL порции. Единственият сигурен метод да се спре тази политика е, като се наложат допълнителни данъци (подобно на акциза върху цигарите) и се ограничи рекламата по телевизията.

Повечето статини, използвани в дози за първична профилактика на сърдечносъдовите заболявания, могат да неутрализират вредата от приема на „закуска” и „малък” млечен шейк, съдържащи 36 грама общи мазнини и 2.5 грама трансмазнини. Подобна закуска доставя обаче около 350 допълнителни калории. За да се натрупа един килограм тлъстини в тялото са нужни 3500 калории или 10 порции…

Редовният прием на наситени и транснаситени мазнини над допустимите количества води до повишен риск за атеросклероза и увеличава сърдечносъдовия риск. Не може да се очаква, че глътването на една таблетка статин ще реши проблема.

Във Великобритания един от статините в минимална доза се продава без рецепта през последните шест години. Всъщност, този факт има обяснение – британците са най-засегнатата нация в Европа от влиянието на американската „култура” на бързите нездравословни и с лоши вкусови качества храни. Те са съответно и с най-висока честотата на болестно затлъстяване и сърдечносъдови проблеми.

Обратно, французите, които са привърженици на гастрономията и гурме кухнята, консумират най-малко бързи храни и имат съответно най-ниска честота на затлъстяване и миокарден инфаркт на Стария континент.

Неслучайно думата „кюизин” е френска, а думата „китчън” е аглийска. И двете думи означават „кухня”, но французите се хранят за удоволствие, а британците се тъпчат заради самото тъпчене, най-често с мазните „чипс енд фиш” – пържени картофки и риба.

Защо дебелите хора не се обръщат към лекар за съвет как да намалят консумацията на бързи храни (фаст фуд) или на “храни-боклуци” (джънк фуд)? Защото част от лекарите са също толкова затлъстели, обездвижени и хранещи се нездравословно.

Лекар-дебеланко или шкембелия да ви препоръчва да спазвате диета за отслабване на тегло е доста смешна гледка. Все едно дебел като лоена топка поп да ви насърчава да постите.

Идеята за „МакСтатин” бе повод и за шеги и каламбури – появи се карикатура на семейна двойка, която вместо статин търси в МакДонълдс… аспирин.

Нездравословното хранене води до диабет тип 2, затлъстяване и някои видове рак – на дебелото черво, панкреаса и гърдата.

Защо хората доброволно се подлагат на тези рискове в името да лапат кюфтета?

От неграмотност, от лакомия, защото не ценят здравето си или защото рекламите им обещават да се наядат солидно срещу малко пари.

Може би вместо „МакСтатин”, в ресторантите за бързо хранене трябва да се осигури безплатно „МакПедометър” (крачкомер) с високо качество (не някой боклук, който ще се повреди още след излизане на улицата).

Тази мярка (крачкомер на колана) ще насърчи поне движението – 10 000 крачки всеки ден от седмицата.

Novo Nordisk