Доплащаме най-много за лекарства в ЕС!


vd 01/10/2010

В България пациентите плащат повече от половината цена на лекарствата, които използват, а в страните от Европейския съюз общественото финансиране е средно 80% от цената на медикамента. Това съобщиха от Асоциацията на фармацевтичните производители в България, цитирани в статия на вестник Дневник (www.dnevnik.bg).

По техни данни за миналата година българите са платили около 790 милиона лева за медикаменти с рецепта, а здравната каса – около 620 милиона лева!..

Друг проблем за пазара на лекарствата в България е високият данък добавена стойност (ДДС) за лекарствата – 20%, колкото за всички стоки и услуги, обяви директорът на асоциацията Деян Денев.

В останалите европейски страни данъкът върху лекарствата е по-нисък, отколкото за другите стоки – в повечето случаи между 5 и 10 %. Това означава, че като се махне ДДС, лекарствата у нас са най-евтини ЕС, твърдят от асоциацията.

В средата на миналата година България за първи път се е опита да въведе европейския принцип да се поема лечението на толкова пациенти, колкото имат нужда, напомни Деян Денев. По думите му подготвеният сега нов пакет от промени в три наредби на здравното министерство ще възстанови принципа “лекуваме в рамките на бюджета”.

Според него има и други причини, които ще доведат до по-често и по-високо заплащане от страна на пациента: мерките на държавата за намаляване на разходите, стимулирането на генеричните продукти за сметка на оригиналните, здравната каса поема една и съща сума за лекарства с еднакво активно вещество, но различни други субстанции…

Прогнозирахме, че и тази година ще има ръст на пазара на продуктите, които имат отношение към здравеопазването, и това се случи, каза Кунчо Трифонов от асоциацията.

Той отчете, че за първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата този пазар бележи ръст от 10%. В аптечния пазар увеличението е с 13 на сто, а при закупените от болниците лекарства няма увеличение. Това означава, че болните все по-често купуват медикаменти сами и ги носят в болничните заведения, коментира Трифонов.

Причината, според производителите на лекарства, да се увеличава продажбата на медикаменти въпреки кризата е, че в България нуждите на хората от здравеопазване (лекарства и болнично лечение) са удовлетворени едва наполовина и пациентите осигуряват самостоятелно това, което могат сами, а именно – лекарствата.

Другата причина е структурата на населението, което е застаряващо. Колкото повече средства се дават за лекарства, толкова по-малко средства са нужни за болнично лечение, напомниха от асоциацията.

Novo Nordisk