Здравният министър критикува личните лекари


vd 01/08/2010

Здравният министър проф. д-р Анна-Мария Борисова си навлече възмущението на общопрактикуващите лекари с изнесена от нея статистика и коментари за джипитата в края на миналия месец, пише “Медиапул”.

По нейните думи, личните лекари “трябва да се ограмотят”, тъй като нямат нужната квалификация, за да си вършат добре работата.

Според цитираните от проф. Борисова данни, едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност. Освен това, като цяло общопрактикуващите лекари не можели да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение на 84% от пациентите си.

“Статистиката, която д-р Борисова излага не е вярна. Не знам какви са й източниците, може би трябва да ги цитира и покаже. Истинската статистика е тази: 30% от общопрактикуващите лекари имат вече придобита специалност обща медицина, още 30% са в процес на специализация. Над 50% от ОПЛ имат друга специалност – вътрешни болести, педиатрия, неврология, като някои от колегите са дори с по две специалности,” заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

„Така че, нека спрем да гледаме сламката в окото на другия и да не виждаме гредата в собственото си око. И в тази връзка искам да се обърна към проф. Борисова с нещо познато от евангелието от Матея: “Не съдете, защото ще бъдете съдени”, допълва д-р Киров.

“Ние, на всеки шест месеца, подлежим на избор от своите пациенти. Ако сме некадърни, некомпетентни, както винаги сме представяни в медийното пространство от колеги, заемащи високи властови позиции в МЗ и НЗОК, досега 70% от практиките ни да са фалирали”, се казва в протестна нота на семейни лекари в столицата.

“Реформата от “пазачи на входа” ни принуди да се превърнем в обикновени писарушки, които от бумащина нямат време дори за семействата си. Което обаче не ни прави по-малко лекари от колегите с други специалности, защото медицината е призвание, както знаете, и всеки уважаващ себе си лекар непрекъснато полага усилия да е в час с новостите на професията ни.

Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират”, се казва още в нотата, изпратена до здравния ни министър.

Novo Nordisk