Предложение за регистър на диетолозите в България


vd 01/08/2010

Специалисти по хранене в България поискаха да бъде направен регистър на диетолозите у нас, за да се избегне порочната практика самозвани „специалисти” да дават съвети за правилно и здравословно хранене.

Според доц. д-р Даниела Попова, началник на клиниката по метаболитни заболявания в болница “Царица Йоанна” (ИСУЛ), науката отдавна е доказала, че редица заболявания са свързани с неправилното хранене, така че самозваните диетолози могат да навредят сериозно.

Няма универсални диети, подчертава председателят на дружеството по хранене и диететика проф. д-р Божидар Попов. Рискът или ползата за всеки човек от прилагането на определена диета е различен и се обуславя от здравословното му състояние и уникалните му метаболитни и генетични особености.

У нас повече от 80% от жените са спазвали някаква диета през живота си. При мъжете диетоманията е по-умерена, но в последните години и те започват все по-често да пробват различни варианти за отслабване.

В момента в България са „на мода” две доста опасни диети. При гладуването се приемат само плодове и зеленчуци, което означава само въглехидрати и това може да провокира появата на диабет или белтъчната диета (само месо), която може да доведе до бъбречни заболявания.

Подобни хранителни режими могат да изострят и други скрити хронични заболявания.

Най-добре е да се търси съветът на диетолог или поне на общопрактикуващия лекар.

Хората със затлъстяване (особено в коремната област) могат да постъпят и в болница, където ще се направят необходимите изследвания и след това, в зависимост от резултатите, ще им бъде препоръчана подходяща диета за загуба на тегло.

С повишен риск за появата на диабет тип 2 са хората:

– с фамилна обремененост

– с наднормено тегло (ИТМ* е равен или e по-голям от 27 кг/м2)

– на възраст над 40 години и наличие на един от горепосочените фактори

– предшестващи данни за намален глюкозен толеранс (налице е, когато кръвната глюкоза на гладно е под 7.8 ммол/л, а кръвната глюкоза 2 часа след обременяване със 75 гр. глюкоза е 7.8-11.1 ммол/л)

– с артериална хипертония и затлъстяване

– хиперлипидемия и хипертриглицеридемия

– с гестационен диабет (диабет при жените, появил се за първи път по време на бременност) или раждане на плод над 4 кг.

* ИТМ – индекс на телесна маса. Изчислява се като теглото в килограми се раздели на ръста в метри на втора степен (кг/м2). Например, ако даден човек тежи 82 кг. и е висок 1.72 м., то неговият ИТМ е 82 кг/1.72м х 1.72 м = 27.7 кг/м2. Ако този човек има поне още един от другите горепосочени рискови фактори, той е изложен на опасност да развие диабет тип 2. Поради това, трябва да намали теглото си с помощта на диета и редовно физическо натоварване.

ИТМ равен или е по-голям от 30 кг/м2 е критерий за затлъстяване.

ИТМ равен или по-голям от 35 кг/м2 посочва тежка степен на затлъстяване

ИТМ по-малък или равен на 25 кг/м2 е показател за нормално тегло

Novo Nordisk