Отговорността на ТЕЛК01/08/2010

Членовете на ТЕЛК да не носят имуществена отговорност, ако тяхно решение е отменено от по-висшестоящ орган, решиха депутатите с окончателните промени в Закона за лечебните заведения.

В момента членовете на ТЕЛК, които са определили намалена работоспособност в по-голяма степен от преценката на следващата инстанция – НЕЛК, трябва да платят надвзетите суми, които съответният човек е получил заради определената му по-голяма степен на неработоспособност.

Прецедент е експерт, натоварен с осъществяване на държавен контрол, да носи имуществена отговорност при отмяната на негов акт, аргументира промяната в закона Юлиана Колева от ГЕРБ.

Тя обясни, че понякога решенията на ТЕЛК и НЕЛК са взимани с разлика от две-три години и оттам идва и разликата в самата преценка, тъй като състоянието на болния се подобрява.

Що се отнася до недобросъвестните лекари, които представят документи с невярно съдържание, има цял наказателноправен механизъм за тяхната отговорност, обясни Колева.

Мая Манолова от левицата посочи, че това изменение касае много хора, които работят в ТЕЛК. Тя призна, че имуществената отговорност е въведена по време на предишното мнозинство, но отбеляза, че това трябва да бъде променено.

Парламентът отхвърли обаче предложението на левицата текстовете за отпадането на имуществената санкция да влязат в сила със задна дата от 29 декември 2005 г. Така промяната няма да засегне досегашните случаи.