Да се мият зъбите два пъти на ден01/08/2010

Хората и от двата пола, които мият зъбите си по-малко от два пъти дневно, имат статистически значимо по-висок риск за сърдечно заболяване, показаха резултатите от здравно проучване в Шотландия, публикувани през май в Бритиш Медикъл Джърнал.

При еднократно дневно почистване на зъбите с четка и паста рискът се увеличава 1.3 пъти, а при по-рядко четкане – 1.7 пъти, в сравнение с двукратното измиване .

Резултатите посочват, че 62% хората като цяло поддържат добра устна хигиена и посещават стоматолог два пъти годишно. Мнозинството (71%) мият зъбите си два пъти на ден.

При участниците с лоша орална хигиена са били повишени нивата на С-реактивния протеин и фибриногена (два серумни маркери за системно възпаление) и предиктори за сърдечносъдови инциденти.

При пациентите с периодонтална инфекция са били установени и по-често нарушения в липидния профил. Това може да бъде едно от обясненията за повишеното отлагане на атеросклеротични плаки в артериите и риска за остри сърдечносъдови инциденти.

Руптурата (внезапното разкъсване) на плака с високо липидно съдържание и изсипване на нейното съдържание в кръвта води до запушване на коронарните артерии (тапа) и възникването на остър миокарден инфаркт.