За цените на лекарствата – вечна тема*


vd 01/06/2010

Финансовата криза удря по джоба всеки гражданин, независимо дали е служител или собственик на фирма. Затова основната задача на правителствата в такъв период е да се опитат да разпределят максимално справедливо тежестта, като защитят най-уязвимите – бедните и болните.

С тези мотиви правителството в Гърция намали административно цените на лекарствата средно с 25%. Идеята е да се спестят публични средства и да се запази достъпът на пациентите до лечение. По същите причини средно с 12.5% бяха орязани цените на медикаментите в Италия, Германия и Великобритания.

Как това ще се отрази в България? Стойностите на лекарствата у нас са обвързани с цените в Румъния, Естония, Чехия, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания, които са реферетни за нашата страна. Според действащата наредба за регистрация на цените България е длъжна да има по-ниски или същите стойности на лекарствата от тези в най-евтината референтна държава, в случая – Гърция.

Втора страна от сравнителния списък – Испания, също планира да намали цените на оригиналните медикаменти с между 10 и 16%, а на генеричните – с 25%.

От Министерството на здравеопазването не дадоха ясен отговор на въпроса на “Дневник” какво ще се случи с цените на медикаментите при това положение. Ведомството припомни позицията на икономическото министерство на Гърция, според което новите цени са временни, ще важат само до края на годината и не трябва да се използват за референтни в други държави.

Според д-р Дечо Дечев, член на комисията по позитивния списък (в него влизат медикаментите, които се плащат с пари от здравната каса и министерството), след като Гърция е една от осемте референтни държави за България, това означава, че цените тук веднага трябва да се преизчислят надолу.

Според него така ще се спестят над 60 млн. лв. само от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Дечев дори се учуди какво чакат в министерството и защо не реагират.

Според представителите на бизнеса обаче, ако цените на лекарствата в Гърция се вземат като референтни, това ще доведе до дестабилизиране на пазарите както у нас, така и в по-голяма част от страните в Европа.

“Подобно нещо ще предизвика тежки дефицити и липса на определени жизненоважни медикаменти и затова Гърция трябва да бъде изключена от списъка на референтните страни”, каза Илия Пашов, изпълнителен директор на “Актавис България”, който произвежда генерични лекарства. Той подчерта, че цените на медикаментите у нас са едни от най-ниските в Европа, тъй като има изискване да не са по-високи от осемте държави за сравнение.

Намаляването на цените на лекарствата в Гърция има временен характер, прилага се заради тежката икономическа ситуация в страната и не е приложимо в други държави, заяви и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, в която влизат компаниите за оригинални лекарства.

Според него Гърция може да остане като референтна държава, но не и да се прилагат намалените цени у нас, защото те няма да бъдат приети от производителите и ще настъпи срив в лекарственото снабдяване.

“Фармацевтичните компании не могат да намаляват повече цените си в България. Всяко намаление ще постави под въпрос продажбите на продуктите, защото нашата страна е референтна за други държави в ЕС с много по-големи пазари и компаниите ще предпочетат да изтеглят лекарствотото си, вместо да застрашат позициите си на друг, по-голям пазар”, твърди Денев.

Засега административното намаляване на цените има спорен успех в европейските държави. В Гърция две фармацевтични фирми – “Ново Нордиск” и “Лео Фарма”, вече обявиха, че ще изтеглят продуктите си и това ще остави пациентите без лечение.

Първата компания осигурява голяма част от инсулините за диабетици. Освен това са предприети юридически действия – административно определените цени се обжалват от производители като противоречащи на конституцията на Гърция и на международни актове, така че страната може дори да бъде глобена.

В България се правят опити да се намалят цените, по които плащат здравната каса и министерството. Министър Борисова обяви, че търговете за консумативи и медикаменти за болниците ще се правят централизирано от здравното ведомство, като по този начин разходите трябва да паднат.

От пресцентъра на министерството допълниха, че са започнали преговори за по-ниски цени с производителите на лекарствени продукти, включени в позитивния списък.

Още повече че парите в бюджета на НЗОК тази година са намалени с 10 милиона лева спрямо 2009, а позитивният лекарствен списък е доста по-дълъг. Така касата генерира недостиг от 6-7 милиона лева всеки месец, като до края на годината дефицитът в институцията за лекарства ще достигне 80 милиона.

Затова ресорният зам.-директор на НЗОК д-р Албена Златарева покани представители на производителите, дистрибуторите, аптеките и пациентските организации да представят идеи как да се намалят разходите, без да пострадат болните. Компаниите, произвеждащи оригинални лекарства, се съгласиха касата временно да им плаща с 5% по-малко за всяка опаковка и по този начин да икономиса средства.

Дистрибуторите на лекарства също приеха да намалят надценките си на 6%. Сега те варират от 6 до 9%. Пациентските организации предложиха здравната каса да не плаща по 1 лв. на аптеките за обслужването на рецептите с изцяло платените медикаменти, а тази такса да се поеме временно от пациентите. По този начин могат да бъдат спестени над 30 милиона лева.

Деян Денев обаче заяви, че отстъпките трябва да бъдат направени от всички, като “деление на оригинални и генерични компании в случая не е възможно и не е справедливо”. По думите му това е единственият начин да се спестят публични средства.

Само че представителите на генеричната индустрия не подписаха споразумението и на практика го спряха. “На някои позиции ние продаваме почти на себестойност и ако трябва да правим допълнителни отстъпки на НЗОК или министерството, може би ще се откажем от производството на доста медикаменти.

Това ще доведе до крайно неблагоприятни последици за местната генерична индустрия, защото отпадането на едно лекарство означава съкращаване на 10 работни места, намаляване на данъците за държавата и неплащане на осигуровки”, каза директорът на “Актавис България” Илия Пашов.

Според него приносът на генеричната индустрия е именно в осигуряването на качествени и безопасни лекарства, за да може държавата с оскъдните й средства да купи възможно най-много медикаменти. Той припомни, че в момента фармацевтичните компании са основните кредитори на здравеопазването, тъй като задълженията на болниците към тях са над 200 милиона лева.

От бизнеса още веднъж подчертаха, че цените на лекарствата в аптеките у нас са по-високи заради начисляването на 20% ДДС, което важи и за медикаментите, плащани с публични средства. Затова компаниите предлагат държавата да освободи НЗОК от плащането на данъка.

Въпреки че Министерството на здравеопазването засега отрича, експерти твърдят, че тази година ведомството обмисля да намали от 140 милиона на 117 милиона лв. парите, които плаща за медикаменти. С тези средства се купуват скъпите лекарства за онкоболните и други тежки заболявания. Ако не се намери адекватен начин за намаляване на цените, това означава, че още повече пациенти ще останат без лечение. По време на криза.

* Препечатваме статията със съкращения от вестник Дневник (www.dnevnik.bg)

Novo Nordisk