Неудобни Въпроси01/06/2010

Газовете

Нека да говорим за … газовете. Да, да, става дума за неособено приятното за околните изпускане на газове, което се случва на всеки – средно 14 пъти на ден при здравите хора. Специалистите го наричат метеоризъм. Ние го чуваме и подушваме.

При някои хора с диабет, обаче, изпускането на газове може да е много по-често и неприятно за самочувствието и за опитите да се контактува нормално с околните. Отделни пациенти толкова се срамуват, че не говорят за проблема дори с лекуващия лекар.

Някои антидиабетни лекарства (таблетки) могат да предизвикат раздразване на стомаха и червата и образуване на газове, особено през първите седмици от използването им (поради това лекарите увеличават дозите постепенно). Този проблем отзвучава с времето (поносимостта се подобрява).

Друга сериозна причина е повишеното ниво на глюкоза в кръвта – хора с лош контрол на кръвната глюкоза отделят повече газове, защото нормалната бактериална флора в червата образува газове в присъствието на голямо количество глюкоза. Решението е да се подобри контролът на кръвната глюкоза.

Не мога да задържам поетата хранав стомаха си

Дългогодишният диабет (особено тип 1) е сериозен рисков фактор за гастропареза, състояние при което забавеното изпразване на стомаха води до гадене, подуване, тежест, болка, усещане за преяждане, повръщане и нежелана загуба на тегло.

Само по себе си заболяването създава големи проблеми, но може да направи и управлението на диабета много трудно. Тъй като изпразването на стомаха отнема по-дълго време от нормалното, това води до забавено разграждане на въглехидратите в храната (по-късно постъпване на глюкозата в кръвта) и до риск за хипогликемия в ранния период след нахранване.

Поради същата причина, инсулинът, инжектиран преди хранене, също може да предизвика хипогликемия. От друга страна, един или два часа след нахранване, когато стомахът най-накрая освободи храната, нивото на кръвната глюкоза може отново да се повиши…

Решението е в помагане на стомаха да върши по-добре работата си чрез промяна във вида на храната – течностите преминават през стомаха по-бързо отколкото твърдите храни. Пюретата са добра възможност за възвръщане на загубените килограми и за набавяне на нужните хранителни вещества за организма.

Приемът на твърдите храни е възможен, но трябва да се ядат малки порции, но по-често. Изваждането на тлъстините и фибрите (грубите храни) от менюто също помага.

Според специалистите, медикаментозната терапия не е подходяща за решаване на този проблем. Разбира се, отново добрият контрол на кръвната глюкоза е ключ към успеха, защото високите й нива забавят изпразването на стомаха, дори и при хората с нормална дейност на стомаха.

Кожата ми е суха и сбръчкана…

Кожата е най-големият човешки орган, тъй като покрива цялото ни тяло. Тя е жертва както на неблагоприятните околни условия (излагане на слънце, сух въздух, остри предмети), така и на вътрешни фактори (висока кръвна глюкоза, дехидратация).

За да имаме хубава кожа, трябва да полагаме грижи.

Правило 1: трябва да намазваме кожата си със слънцезащитни продукти (фотопротектори с висок слънцезащитен фактор – SPF50+) около 20 минути преди да я излагаме на слънце на плажа или в планината (това време е необходимо, за да може фотопротекторът да се абсорбира). Дори да стоите под чадър, да носите слънчева шапка с широка периферия или да се къпете в морето, кожата продължава да изгаря, ако не е защитена с фотопротектор. Не стойте на слънце между 10 и 16.00 часа.

Сухата кожа (намалена еластичност) е най-честият проблем при хората с диабет (среща се при 10-15% от тях).

Освен това, високата кръвна глюкоза (лош контрол на диабета) води до по-чести и трудни за лекуване кожни инфекции (много от бактериите виреят по-добре в сладка среда).

Засягането на периферните нерви и кръвоносните съдове (диабетна невропатия и периферна съдова болест) в следствие на дългогодишния и/или на лошоконтролирания диабет са двете причини, които намаляват притока на кръв в кожата, както и понижават нейната чувствителност при допир, висока и ниска температура, болка.

Правило 2: Къпете се с топла, но не с гореща вода. След това попивайте водата с мека хавлиена кърпа, включително и между пръстите на краката. Действията ви трябва да са нежни, а не груби.

Правило 3: Намазвайте кожата с хидратиращ крем два пъти дневно (но не между пръстите на краката!). Най-добре е едното намазване да бъде след къпане. За подсушаване на пространствата между пръстите на краката, може да използвате пудра с талк.

Правило 4: Оставете лечението на кожните проблеми на лекарите – дерматолози и подиатристи. Не се опитвайте да отстранявате сами мазоли или кокоши тръни с готови химически препарати или с остри и режещи инструменти (ножичка или метална пила).

За леко почистване на загрубелите пети, може да използвате пемза.

Всяко нарушаване на целостта на кожата (рана, мазол, дълбоко разчесване, изгаряне) е входна врата за бактериите и за развитието на инфекция.

Не ми става….

Въпреки, че сините, жълтите и оранжевите таблетки за полова мощ са навсякъде около нас и особено в рекламите в Интернет, много лекари не питат пациентите си с диабет за сексуалните им проблеми, а пък пациентите се срамуват да говорят на тази тема.

Мъжете с диабет имат три пъти по-често проблеми с потентността от останалите си връстници. Диабетът води до еректилна дисфункция – невъзможност за проникване (липса на ерекция – „не ми става”) или за осъществаване на пълен полов акт (кратка ерекция – „бързо ми спада”) поради запушване на артериите, които напълват с кръв пещеристите тела на пениса при сексуален стимул.

Еректилната дисфункция не е обикновено усложнение на диабета, а предвестник на други усложнения като например коронарна болест на сърцето (запушване на артериите, които хранят сърцето).

Други рискови фактори за еректилна дисфункция са напреднала възраст, затлъстяване, прекомерна консумация на алкохол, стрес, ниски нива на тестостерона (често срещан проблем при мъжете с диабет).

Добрата новина е, че решението на проблема в повечето случаи е просто. Ако мъжът е с много наднормени килограми, трябва да отслабне. Редовните упражнения и въобще физическата активност също помагат.

Освен това, трябва да се избягва всеки опит за полов акт в пияно състояние. Комбинацията от стрес и алкохол води до задълбочаване на проблема.

Добрият контрол на кръвната глюкоза отново е фактор, който може да елиминира еректилната дисфункция. И разбира се, медикаментите също могат да помогнат.

Не гледайте на еректилната дисфункция като на „драма” в леглото и тема, която е „табу” за обсъждане с лекуващия лекар. Проблемът може да се лекува.

Сърби ме интимната област

Повечето жени в климактериум развиват гъбична инфекция на вулво-вагиналната област (кандидоза), която причинява досаден сърбеж в интимната част на тялото.

Причина за проблема е нарушението в микрофлората и нормалната киселинност на влагалището, както и на хигиенни проблеми при случаите с инконтиненция (неволно изпускане) на урина.

Проблемът се среща още по-често при жените с диабет. Високата кръвна глюкоза води до полиурия (често уриниране) и до глюкозурия (отделяне на глюкоза в урината). Гъбичките се хранят с глюкоза и поради това се чувстват отлично в околна сладка среда.

Вагиналната кандидоза предизвиква бяло като сирене течение, мъчителен сърбеж и лоша миризма от гениталиите. Съветът на специалистите е да посетите личния си лекар.

Много често диабетът (наличието на хипергликемия) се диагностицира поради наличието на описаните симптоми.

Превенцията на инфекцията включва:

– добър контрол на кръвната глюкоза

– всекидневна интимна хигиена (гинекологът може да ви препоръча продукти за почистване и освежаване на интимните части – гинекологични течности, гел-емулсии, мус-пяна и почистващи кърпички)

– носене на памучно бельо и избягване на тесни и впити в тялото панталони.

Сексът вече не е сладък…

Когато сексът се превърне в повече „ох” отколкото „ухаааа!”, посетете гинеколога си. Болката при полов акт може да се дължи на сухота на влагалището – проблем, който не се обсъжда с партньора в леглото, но е много често срещан, особено при жени с диабет.

Болката (диспареуния) при полов акт води до нежелание за секс, като често се използват различни други оправдания: имам мигрена, уморена съм, спи ми се, неразположена съм…

Дори жени без диабет имат описания проблем, когато достигнат до климактериум (менопауза). Ниските нива на естроген намаляват либидото и овлажняването на вагината. Лечението на проблема е с естрогенови таблетки, които се поставят директно във вагината.

Тъй като локалният естроген не се абсорбира от организма, това намалява риска за венозни тромбози, рак на гърдата и исхемичен инсулт, свързани със системната комбинирана хормонална заместителна терапия (естроген и прогестин). Продаваните без рецепта лубриканти също могат да направят секса по-приятен за вас.

Ноктите на краката ми са дебели, чупливии жълти

Гъбичките по ноктите не са само за спортистите, които използват общи съблекални, душове и настилки в залите. Всеки от нас може да се зарази от пода на фитнес студиото или на басейна.

Хората с диабет нямат по-голям риск за гъбички по краката, но ако се заразят имат повишен риск за инфекции, особено при случаите с невропатия.

Гъбичките превръщат ноктите на краката в твърдо, дебело и (когато не се скъсяват навреме) в остро оръжие, което наранява кожата на околните пръсти и отваря пътя за инфекции. Гъбичките живеят заедно с бактерии, които могат да се хранят от кожата ви.

Ако забележите жълти или бели петна по ноктите си, както и общо обезцветяване, консултирайте се с подиатрист. Лечението отнема месеци, а понякога и година до пълното изчезване на инфекцията.

Поддържайте ноктите си скъсени и сухи, както и не ходете боси (четири страници с информация как да се грижите за стъпалата и ноктите си, особено ако имате периферна невропатия, публикувахме в предишния ни брой 2, април).

Имам постоянно разстройство

Някои от медикаментите (таблетките) за понижаване на кръвната глюкоза могат да предизвикват диария в началото на терапията с тях. Добрата новина е, че проблемът постепенно отзвучава с времето.

На-честата причина за хронична диария или редуването на запек с диария е автономната невропатия – едно от усложненията на дългогодишния диабет и лошия контрол на кръвната глюкоза.

Понякога се изпускам преди да стигна до… тоалетната

Наличието на този неприятен проблем се нарича инконтиненция (неконтролирано изпускане) на урина.

Инконтиненцията се среща по-често при хората с диабет (засегнати са близо една трета). Тя предизвиква такава спешна нужда за уриниране и толкова неочаквано, че обикновено е трудно да се стигне навреме до тоалетната.

Високата кръвна глюкоза води до честа нужда за уриниране, особено през нощта (никтурия), което може да причини неволно изпускане на урина (някои хора са принудени да носят памперси).

Освен това, инконтиненцията на урина може да се дължи на автономна невропатия, климактериум, стрес, напреднала възраст и деменция.

Неотдавна бе съобщено, че коремното затлъстяване играе ключова роля за неволното напикаване. Смята се, че възглавницата от коремни тлъстини упражнява допълнително налягане върху пикочния мехур.

Лечението в момента се състои в загуба на тегло (отново основен подход!), добър контрол на диабета, използване на памперси (превръзки за възрастни), физически упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно и прилагане на техниката, наречена „двойно изпразване” – уринирате, изчакване няколко минути и повторно уриниране.

Когато всички тези мерки са без резултат, уролозите могат да препоръчат медикаментозно или хирургично лечение.

Когато уринирам боли

Жените, които имат инфекция на долните пикочни пътища (уретра, пикочен мехур), знаят какво е болка и да си ядосан. При цистит (възпаление на пикочния мехур), имате непрекъснати позиви за уриниране, но когато вече сте в тоалетната, почти нищо не излиза навън. Освен това чувствате пареща болка или смъдене при самото уриниране.

Повечето инфекции на уринарния тракт засягат пикочния мехур, като бактериите проникват през уретрата (по-лесно при жените поради анатомичните им особености).

Основен причинител на цистита в 85% от случаите е Ешерихия коли (част от естествената чревна флора). Заразяването може да става чрез фекалии, замърсено долно бельо или чорапогащници.

Урината става мътна и с неприятна миризма. Преди да се назначи антибиотик, трябва да се проведе изследване на стерилна урина за откриване на точния причинител.

Трябва да потърсите веднага лекарска помощ, ако имате повишена температура и тъпа болка в кръста, които са допълнителни симптоми за много по-опасната инфекция на бъбреците (пиелонефрит).

Хората с диабет, особено жените, са изложени на много по-висок риск за инфекции, затова предпазните мерки са наложителни. Сред тях са: пиене на достатъчно вода, посещение на тоалетната поне веднъж на всеки четири часа, попиване с тоалетна хартия след уриниране отпред назад, посещение на тоалетната след полов контакт и обща добра хигиена на интимната област (редовна смяна на дамските превръзки).

При инфекции на пикочните пътища може да се използва препаратът Уронат (комбинация от растителните екстракти на енчец, бреза и коприва). Той не съдържа захар и е подходящ за хора с диабет.

Сокът от червени боровинки също има антибактериален и противовъзпалителен ефект (намалява полепването на бактериите по стената на уретрата и пикочния мехур). Пие се разреден наполовина с вода.

За хората, които са на лечение с антикоагуланта варфарин (намалява образуването на съсиреци), не се препоръчва приемът на големи количества сок от червени боровинки или на препарати, съдържащи изсушен концентрат от плодчетата, поради взаимодействието им с антикоагулантното лекарство, което води до дестабилизиране на неговото действие.

Имам мустаци, а съм жена

Единичен косъм тук и там не е проблем, но прекалено окосмяване на лицето и тялото, заедно с акне и косопад, натрупване на тегло (андроиден тип затлъстяване), стерилитет и нередовен менструален цикъл навеждат на диагнозата синдром на поликистозните яйчници (СПЯ), който се среща при много жени в репродуктивна възраст.

Все още не е напълно изяснено защо, но хормоналният баланс е нарушен и около половината от жените с това състояние развиват инсулинова резистентност, която води до риск за диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване.

Диабетът не предизвиква СПЯ, но ако имате СПЯ високите инсулинови нива в кръвта (компенсаторна хиперинсулинемия поради прекомерната секреция на ендогенен инсулин), които имат за цел да намалят инсулиновата резистентност, могат да влошат симптомите.

Гинекологичните усложнения на СПЯ включват: стерилитет, спонтанни аборти и рак на матката (карцином на ендометриума).

Все още няма лечение за СПЯ, но загубата на излишните килограми, редовните физически упражнения и преустановяване на тютюнопушенето могат да бъдат от полза за намаляване на инсулиновата резистентност и подобряване на плодовитостта.

Лекуващите лекари (гинеколог и еднокринолог) могат да ви предпишат подходяща терапия в зависимост от това дали искате да заченете или не. Ако не планирате бременност, се провежда лечение за регулиране на менструалните цикли, изчистване на кожата на лицето от акне и намаляване на хирзутизма (окосмяването може да се премахне чрез различни методи на епилация). Ако искате да заченете, се провежда терапия за подобряване на репродуктивната способност.

За допълнителна информация:

Diabetes Forecast – списание на Американската диабетна асоциация (ADA) http://forecast.diabetes.org