Универсално средство срещу стареене ли е Алфа-липоевата киселина?


vd 01/04/2010

Алфа-липоевата киселина (липоева киселина – ЛК) е коензим, който действа в митохондриите (енергийните лаборатории) на клетките. Този ензим помага на останалите ензими да превръщат глюкозата от храната в енергия (гориво). ЛК участва в нашата обмяна – в цикъла на Кребс, който е основният процес на производство на енергия.

Липоевата киселина (ЛК) е също така и мощен антиоксидант, който е разтворим както във водна, така и в мастна среда. Главната дейност на всички антиоксиданти е да обезвреждат свободните кислородни радикали – водно- и мастноразтворими, и да защитават клетките от тяхното вредно действие.

Наред с това, ЛК помага за възстановяването на активността на други антиоксиданти като витамин С, витамин Е, коензим Q10, глутатион и NADH (никотинамид аденин динуклеотид или форма на витамин В3, наричан още ниацин).

Нашият организъм обикновено произвежда достатъчно количество алфа-липоева киселина, която му е необходима, за да създава енергия.

С напредване на възрастта, нивата на ЛК в организма ни естествено се понижават, а активността на свободните кислородни радикали се увеличава, което излага клетките и тъканите ни на повишен оксидативен стрес.

Поради това, някои изследователи смятат, че ако взимаме добавки с ЛК може да забавим процесите на стареене и увреждане на клетките. Данни от някои проучвания показват, че ЛК може да забавя развитието на старческа катаракта. Едно изследване посочи, че ЛК може да блокира процесите на възпаление и генетични мутации, които се свързват с развитието на рак.

Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант (намалява оксидативния стрес) и е ключов елемент за производството на енергия в клетките.

Алфа-липоевата киселина е ефективна при следните състояния:

– Диабетна невропатия: Редица проучвания при хора показаха, че приемът на липоева киселина (ЛК) може значимо да намали невропатната болка, както и да подобри кръвообращението в долните крайници и повърхностната нервна чувствителност.

– Диабет тип 2: Редица проучвания показаха, че ЛК повишава усвояването на глюкозата от клетките (подобрява инсулиновата чувствителност с 25% при едномесечен прием) и това води до понижаване на нивото на кръвната глюкоза – действие, което има доказано благоприятно отражение върху хроничните диабетни усложнения (на очите, нервите и бъбреците).

Подобряване на инсулиновата чувствителност (намаляването на инсулиновата резистентност) е желано действие също така при хората с коремно затлъстяване (метаболитен синдром), тъй като това може да намали риска за развитието на диабет тип 2 и атеросклероза.

Други данни показват, че ЛК намалява натрупването на телесни мазнини (отлагането на триглицериди) в скелетните мускули.

Намаляването на оксидативния стрес с помощта на ЛК има защитен ефект за бъбреците, нервите и ретината.

– Атеросклероза: Някои проучвания показаха, че ЛК може да забавя или да спира развитието на атеросклероза, вероятно поради своите антиоксидантни и метаболитни ефекти.

Приемът на липоева киселина в доза 300 милиграма на ден за период от четири седмици бе свързано в проучването ISLAND с подобряване на функцията на ендотела (вътрешната обвивка на артериите). Данните от това проучване показват, че ЛК може да намали оксидативния стрес с около 44-75%. Освен това, веществото има и противовъзпалително и антитромбогенно действие.

– Сърдечно здраве: Едно изследване посочи, че ЛК може да предпазва „лошия холестерол” от окисление при здрави хора (без изявено сърдечносъдово заболяване).

Други проучвания посочиха, че ЛК може да предпазва клетките и тъканите на сърцето и мозъка от увреждане, причинено от свободните кислородни радикали (забавя тяхното остаряване). ЛК преминава лесно през кръвно-мозъчната бариера и поради това може да има защитен ефект за нервната тъкан при хора с инсулт или с други мозъчни увреждания.

Периферната дистална симетрична невропатия е състояние, което се характеризира с болка, изтръпване и мравучкане на ръцете и стъпалата, което се развива при хората с дългогодишен диабет, витаминозна недостатъчност (витамини група В), бъбречно или чернодробно заболяване, хроничен алкохолизъм.

Около 20% от хората с диабет развиват периферна невропатия, която при 16% от тях е съпроводена от болка. Липоевата киселина е антиоксидант, който може да се използва за лечение на това състояние, тъй като намалява увреждането на периферните нерви, облекчава невропатната болка и подобрява усета за допир и усета за разграничаване на топло и студено.

Повече от 30 години ЛК е изследвана и използвана успешно за лечение на диабетна невропатия в редица европейски държави (главно в Германия). Добавките с алфа-липоева киселина, приемани в препоръчваните дозировки, имат много добър профил на безопасност (до момента няма докладвани нежелани странични действия).

За лечение на диабетна невропатия се препоръчва прием през устата на 600 милиграма на ден. Тази доза е максимално ефективна (оптимално съотношение полза/риск), като води до намаляване на симптомите на нервното увреждане (пареща болка, изтръпване, мравучкане по кожата, които водят до събуждане през нощта) с около 50% за пет седмици в сравнение с плацебо, показаха резултатите от проучването SYDNEY 2 (1).

За подобряване на контрола на кръвната глюкоза при диабет тип 2 може да се използва и по-ниска доза.

Тъй като алфа-липоевата киселина води до намаляване на кръвната глюкоза (глюкозопонижаващо действие), хората с диабет, които са на лечение с инсулин или с инсулинови секретагози (сулфонилурейни препарати), трябва да проверяват кръвната си глюкоза по-внимателно когато взимат добавки с алфа-липоева киселина, за да избегнат риска за хипогликемия (ниска кръвна глюкоза). Освен това, лекуващият лекар може да реши да намали дозата на глюкозо-понижаващите средства по време на приема на добавките с липоева киселина.

Тя участва в обмяната на въглехидратите (превръщането им енергия). Въглехидратите от храната се разграждат до глюкоза, която в митохондриите на клетките се използва за образуването на аденозинтрифосфат (АТФ) – универсалният акумулатор на енергия за организма.

Приемът на алфа-липоева киселина в доза 150 милиграма на ден за период от един месец бе свързан в едно проучване в Русия с подобряване на зрението при хора с глаукома – заболяване, което представлява невропатия на зрителния нерв (2).

Оксидативният стрес води до увреждане на ретината и поради това участва в развитието на диабетната ретинопатия. Приемът на ЛК подобрява прежиявемостта на капилярните клетки на ретината, показаха резултатите от експериментално проучване при плъхове-модели на диабет тип 1. Добавките с този антиоксидант могат да бъдат от допълнителна полза за запазване на зрението при хората с диабетна ретинопатия (3).

ЛК е ефективно средство за превенция на ранното увреждане на гломерулите в бъбреците (кълбенцата от капиляри, които изпълняват функцията на филтърчета, които пречистват кръвта).

Алфа-липоевата киселина се предлага в аптечната мрежа под формата на хранителна добавка (Алфа Липоик на фирма Адифарм) и като медикаменти, които се изписват от лекар с рецепта.

Бременни жени и кърмачки не трябва да взимат продукти с липоева киселина, тъй като нейните ефекти върху плода и кармачето са неизвестни (не са изследвани).

Тъй като ЛК може да повлияе действието на хормоните на щитовидната жлеза, хората, които взимат тиреоидни медикаменти, трябва да се посъветват с лекуващия ендокринолог преди да приемат добавки с ЛК.

Изводи

– Приемът на алфа-липоева киселина може да подобри инсулиновата чувствителност при пациенти с диабет тип 2, както и да намали оксидативния стрес при това заболяване.

– При пациентите с диабет, особено при случаите с лош гликемичен контрол, има нарушено равновесие – увеличен оксидативен стрес (повишена активност на свободните кислородни радикали) и в същото време намалена антиоксидантна защита. Липоевата киселина може да помогне за коригиране на този дисбаланс.

– Добавките с този уникален антиоксидант намаляват болката и разрушението на обвивката на периферните нерви при диабетна невропатия и предпазват от увреждане капилярите на ретината, бъбреците и нервите при хората с диабет.

За допълнителна информация:

Медицинска база Daнни http://mbd.protos.bg

1. Алфа-липоевата киселина е естествен антиоксидант. Клуб Д 2009, бр. 4/август

2. Ефективно средство за профилактика на диабетно стъпало. Клуб Д 2009, бр. 6/декември

3. Какво представлява алфа липоевата киселина? Клуб Д 2010, бр.1/февруари

http://adipharm.com/products/single/id/27

Използвани източници:

1. Ziegler D., Ametov A., Barinov A. et al. Oral treatment with a-lipoic acid improves symptomatic diabetic polyneuropathy. The SYDNEY 2 trial. Diabetes Care 2006 29: 2365-2370 http://care.diabetesjournals.org/content/29/11/2365.full.pdf+html

2. Filina A. et al. Lipoic acid as a means of metabolic therapy of open-angle glaucoma. Vestn Oftalmol 1995, 111:6-8

3. Kowluru,R.А., Odenbach, S. Effect of long-term administration of alpha-lipoic acid on retinal capillaty cell death and the development of retinopathy in diabetes rats. Diabetes 2004, 53(12): 3233-8

4. Jacob S., Ruus P., Hermann R. et al. Oral administration of RAC-alpha-lipoic acid modulates insulin sensitivity in patients with type-2 diabetes mellitus: a placebo-controlled pilot trial. Free-Radic-Biol-Med 1999; 27(3-4): 309-14