Първият ски-бегач с диабет тип 1 на Олимпийски игри


vd 01/04/2010

Ски бегачът Крис Фримeн е първият спортист с диабет тип 1 в историята на Олимпийските игри, който се състезава в дисциплини, изискващи издръжливост и продължително голямо натоварване.

През февруари той беше голямата надежда на САЩ за титла в ски-бягането. За съжаление, епизод на хипогликемия и лош подбор на ските лишиха 29-годишният спортист с диабет тип 1 от медал във Ванкувър. Но той се закани да спечели два и то златни след четири години в Сочи…

За 15-километровото бягане Крис споделя, че е бил постигнал отличен контрол на кръвната глюкоза, но се забавил с измерването й преди старта и не могъл да тества ските си. Резултатът – бягал с неподходящи ски.

По време на 30-километровата надпревара получил хипогликемия и се наложило да спре, да седне на земята и да моли публиката за захар или сладки неща. Обяснението е, че досега не бил използвал инсулиновата си помпа OmniPod в продължителни бягания и не е успял да контролира добре инсулиновата доза.

А при 50-километровата гонка, която е изключително тежко изпитание, на 20-и километър почувствал пълно изтощение, изчерпал гликогена (складираната енергия в мускулите, която използваме при продължителни натоварвания) и треньорите му го извадили от състезанието.

В момента експериментира със системата за непрекъснато наблюдение на нивата на кръвната глюкоза DexCom и очаква тя да му помогне в бъдещи състезания за по-добро управление на диабета.

Плановете на Крис за лятото включват посещения на детски диабетни лагери в САЩ, където той ще помогне на малчуганите да се научат да управляват заболяването си и да разберат, че то не е пречка за пълната им реализация в живота.

Крис е диагностициран с диабет тип 1 през 2000 година, преди да започне да тренира с националния отбор на САЩ. Първият лекар, с когото говорил, му казал да забрави за големия, за елитния спорт.

За щастие, Крис се запознал по-късно с д-р Лари Гоул, който сега е лекар на американския отбор. Двамата започнали заедно да работят върху контрола на кръвната глюкоза на Крис.

При него е проблем дори нервността преди състезание, когато адреналинът повишава глюкозата в кръвта му. Година и половина преди Игрите във Ванкувър Крис е започнал да използва системата за доставка на инсулин OmniPod (състояща се от инсулинова помпа и безжичен глюкозен сензор).

За допълнителна информация:

www.myomnipod.com

www.dexcom.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Kris_Freeman

Novo Nordisk