Хипогликемията увеличава четирикратно риска за катастрофа при шофиране


vd 01/04/2010

Хора с диабет, които имат история за тежки хипогликемични епизоди (много ниско ниво на кръвната глюкоза), налагащи чужда намеса за овладяването им, са с четири пъти по-голям риск да предизвикат автомобилна катастрофа, показаха резултатите от канадско проучване, публикувани в списание PLoS Medicine.

Ниските нива на хемоглобин A1c са били асоциирани с по-голям риск за пътни инциденти, докато нива около нормалните не са показали проблеми с шофирането.

Нивото на гликирания хемоглобин – HbA1c (за улеснение често се използва краткото обозначение A1c) показва какво количество глюкоза се е свързало с хемоглобина на червените кръвни телца.

Тъй като червените кръвни телца (еритроцитите) живеят средно 90 дни, то това изследване показва средната концентрация на кръвната глюкоза през последните два-три месеца. Колкото повече глюкоза е имало в кръвта през този период от време, толкова по-високи са и измерените стойности на А1с и обратното.

Хората с диабет, които си инжектират инсулин, трябва да проверяват нивото на кръвната си глюкоза преди сядане зад волана и на всеки два часа при продължително шофиране. По-висок риск за хипогликемия има и при приема на някои таблетки като например сулфонилурейни препарати, особено глибенкламид.

Хората, които имат намален усет за улавяне на хипогликемията (не усещат алармиращите признаци на ниската кръвна глюкоза като изпотяване, разтреперване, затопляне, тревожност, сърцебиене, силен глад, изсъхване на устата) или имат история за тежки хипогликемични епизоди (загуба на съзнание, припадъци), трябва много внимателно да обсъдят с лекуващите лекари какви стойности на кръвната глюкоза и на гликирания хемоглобин трябва до поддържат, за да се предпазят от бъдещи опасни спадове.

Сладките хора, които не усещат алармиращите признаци на ниската кръвна глюкоза, са по-застрашени да изпаднат в тежка хипогликемия с отклонения в умствената дейност (обърканост, раздразнителност, гняв, невъзможност да се взимат решения или да се пресмята наум, нарушение в концентрацията на вниманието и в координацията на движенията). Това са прояви на глад на мозъка – невроглюкопения (липса на глюкоза, която е основен източник на енергия).

Ниво на гликемия 3 ммол/л и надолу е “зоната на здрача” – обичайно се появяват първите леки умствени смущения.

При хората с диабет, които имат намален усет за улавяне на хипогликемията, е по-безопасно да се поддържат малко по-високи стойности на кръвната глюкоза и гликирания хемоглобин.

Novo Nordisk