Фолиевата киселина подпомага развитието на нервната система на плода


vd 01/04/2010

Всички жени с диабет, които искат да забременеят, трябва да взимат всекидневно хранителни добавки с фолиева киселина най-малко един месец преди и през първите три месеца от бременността си, за да намалят риска на техните бебета за появата на увреждания на мозъка и гръбнака, препоръчва Диабетната асоциация на Великобритания (1).

Добавките с фолиева киселина се препоръчват също така и от Международната диабетна федерация в издадените през 2009 година актуализирани указания за стандартни грижи при жените с диабет (2).

Жените от общата популация, които са в детеродна възраст, е добре да взимат добавки с фолиева киселина 0.4 милиграма дневно, за да намалят риска на ембриона и зародиша за развитието на вродени аномалии на невралната тръба като спина бифида (непълно затваряне на гръбначните прешлени) и аненцефалия (анормално развитие на главния мозък или частична негова липса, съчетано с неразвитието на някои черепни кости).

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от група В, за който е известно, че използван в периода преди забременяването и в първите три месеца от бременността, намалява риска за раждане на деца с дефекти на невралната тръба.

Спина бифида е най-честата вродена аномалия, с която се раждат бебетата у нас. Този дефект е и най-честата причина за аборти по медицински показания.

Данните от редица проучвания показват, че приемът на фолиева киселина (витамин В9) в посочената дозировка поне един месец преди (в най-добрия случай три месеца преди) и през първите 8-12 седмици от бременността може да намали честотата на тези дефекти до 70%.

Жените с диабет трябва да бъдат съветвани от лекуващите лекари да планират бременността си.

Целта е да се постигне оптимален гликемичен контрол преди зачатието и по време на цялата бременност, за да се намали рискът за появата на вродени дефекти на ембриона и зародиша, както и за други неблагоприятни резултати като спонтанен аборт, мъртъв плод, преждевременно раждане и едър плод за възрастта си.

Жените с диабет трябва да започнат да взимат добавки с фолиева киселина след спиране на противозачатъчните средства (преди последната менструация) в доза, която се препоръчва на жените в общата популация – 0.4 милиграма (400 микрограма) дневно, ако лекуващият лекар не е назначил друга доза.

Дневните нужди на жените в детеродна възраст от фолиева киселина са 0.4 милиграма (0.4 mg). Приемът на добавки с фолиева киселина, които покриват тези нужди, може да понижи риска на техните бебета от увреждания на главния мозък и гръбнака. Този витамин от група В спомага за изграждането на здравите клетки.

Вродените дефекти на невралната тръба се развиват много рано по време на вътреутробното развитие (през първите четири седмици от бременността), като плодовете на жените с диабет, затлъстяване или анамнеза за предишно бебе с подобни дефекти имат по-висок риск.

Внимание! Дози на фолиевата киселина по-високи от 1 милиграм (над 1000 микрограма) дневно са фармакологични и трябва да се прилагат само по лекарско предписание и наблюдение. Дози над 1000 микрограма могат да маскират анемията, дължаща се на недиагностициран до момента дефицит на витамин В12.

Фолиева киселина съдържат и някои храни като: ечемик, грах, леща, неполиран ориз, аспержи, броколи, спанак, бамя, карфиол, цитрусови плодове, кълнове…

Фолиевата киселина е витамин от група В, за който е известно, че използван от жените в периода преди забременяването и през първите 12 седмици от бременността, намалява риска за раждането на деца с дефекти на невралната тръба.

За допълнителна информация (на български език):

www.moetodete.bg/bremennost/p3_748_0.html

Използвани източници:

1. Diabetes UK care recommendations. Folic acid supplementation in pregnancy, 2005 www.diabetes.org.uk/infocentre/carerec/folic.htm

2. Global guideline in pregnancy and diabetes. International Diabetes Federation, 2009 www.idf.org/webdata/docs/Pregnancy_EN_RTP.pdf