Движете се от млади за здраве!


vd 01/04/2010

Промяната в начина на живот, водеща до загуба на 7% от теглото и включваща 150 минути умерена физическа активност на седмица, за средно три години намалява честотата на диабет тип 2 с 58%, показаха резултатите от проучването DPP (Програма за превенция на диабета, Diabetes Prevention Program). Неговите автори заключиха, че подобни мерки могат да отлагат изявата на заболяването с около четири години.

Проследяването на участниците в DPP за период от допълнителни десет години установи, че групата, променила начина си на живот, продължава да има по-ниска честота на диабет тип 2 с 34%!.

Ползите от намаляването на теглото и от редовната физическа активност имат дълготраен благоприятен ефект за превенция на диабет тип 2 (запазват се години по-късно).

Интервенцията за промяна в начина на живот (диета за отслабване и редовно движение) може да отлага появата на диабет тип 2 с около 11 години.

Какво означава това? Предпазването от диабет тип 2 отлага и времето за изява на свързаните с него усложнения – микроваскуларни (ретинопатия, нефропатия), невропатия, сърдечносъдови заболявания…

Хората, които имат наднормено тегло и водят заседнал начин на живот, е много важно да вземат незабавни мерки за промяна. На колкото по-млада възраст направят това, толкова по-добре. Могат да спечелят поне десет допълнителни години здраве.

Novo Nordisk