Плащали сме по 100 лв. на лекари на месец от джоба си


vd 01/02/2010

Средно по 86.54 лв. на месец за зъболекар и по 6.22 лв. за преглед при лекар са платили за своя сметка българите, които са ползвали медицинска помощ през септември и октомври 2008, показват данните от Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вестник Дневник (www.dnevnik.bg).

В Европейското здравно интервю на НСИ, в което са анкетирани 8393 души над 15 години в страната, са включени разходи за заплащане за изследвания, потребителска такса за прегледите и плащания “под масата”.

Най-много за посещенията си при стоматолог и при медик са плащали жителите на Югоизточния район, в който по-големите градове са Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Хората в региона, които са ползвали медицинска помощ, са плащали средно по 141.90 лв. за зъболекар и по 9.91 лв. за лекар.

Близо три пъти по-евтинo е било лечението при стоматолог в Североизточния район, в който попадат Варна, Добрич, Търговище и Шумен, чиито жители са плащали по 46.79 лв.

4.1% от анкетираните са имали поне един случай, в който не са отишли на лекар, въпреки че са имали нужда от лечение. Основната причина за това е, че лечението е било много скъпо за тях и разходите за него не са се покривали от здравната каса. Друго обяснения за отлагането на ходенето на лекар са липсата на време, а значителна част от хората са отговорили, че са в списъка на чакащите за определен преглед.

56% от мъжете и 68.8% от жените у нас са се консултирали с доктор или са ходили на профилактични прегледи през 2008. По този показател и при двата пола България се нарежда в челната тройка в Европа за най-рядко ходене при лекар. На обратния полюс са германците, чехите, австрийците и белгийците.

Данните от изследването на НСИ показват, че две трети от анкетираните дават добра или много добра оценка на здравето си. В същото време всеки десети е отговорил, че състоянието му е лошо или много лошо.

Най-здрави се чувстват хората в Силистра и Варна. Най-голям е делът (75.9%) на мъжете с наднормено тегло в Монтана, а най-малко в Перник. Сред представителите на силния пол най-много пушачи при мъжете има в Силистра (71.2%), Перник (66.1%) и Видин (63.8%), а сред жените – в Шумен (38.6%) и Велико Търново (34.9%).