Намалената употреба на сол спестява пари


vd 01/02/2010

Намаленият прием на готварска сол (натриев хлорид) може да спести на здравната система разходи за лечение на артериалната хипертония, показаха резултатите от първото икономическо проучване в тази област, публикувани в American Journal of Health Promotion.

Данните от проведеното в САЩ изследване посочват, че:

– Около 30% от възрастните американци имат високо кръвно налягане, което се дължи на прекомерната употреба на сол

– Средната консумация на сол е 3400 милиграма на ден вместо препоръчваните 2300 милиграма на ден (мг/ден)

– Употребата на 2300 мг/ден може да доведе до намаляване на случаите на хипертония с 11 милиона, до спестяване на директни разходи* на здравната система в размер на $18 милиарда, както и до допълнително спестяване на $32 милиарда индиректни (стопански) разходи** годишно.

Какво трябва да направим, за да не прекаляваме с приема на натрий?

1. Да намалим осоляването на ястията, които готвим

2. Да не слагаме солницата на масата

3. Да ограничим пазаруването на обработени храни (туршии, месни деликатеси, чипс, осолени ядки, солети, осолена риба)

Върху опаковките на готовите храни трябва да се поставят следните етикети: зелен цвят (ниско съдържание на натрий), жълт цвят (умерено съдържание на натрий) и червен цвят (високо съдържание на натрий). Това е много лесен начин за информиране на потребителите.

Здравното министерство и агенцията за одобряване на храните трябва да насърчават фирмите-производителки или вносителки на обработени храни да поставят тези знаци върху своите продукти, съветват американските икономисти.

* Директни здравни разходи са парите, които даваме за лекарства и различни медицински услуги (заплащане на труда на лекарите и другия медицински персонал, изследвания, болничен престой, апаратура и консумативи, поддръжка на здравните завадения).

** Индиректни здравни разходи са парите, които даваме за заплащане на временна и трайна нетрудоспособност поради заболяване или загубите поради преждевременна смърт на хора в трудоспособна възраст (стопански разходи).