Ако взимате лекарства за сърцето, внимавайте с някои билки!


vd 01/02/2010

Хората, които взимат сърдечносъдови лекарства, трябва да информират своите лекари преди да решат да взимат някои растителни или билкови продукти (фитопродукти).

Комбинацията може да доведе до нежелани взаимодействия, които опасно да променят (да увеличат или да намалят) ефективността на лекарствата, предупреждават американски кардиолози в статия, публикувана през февруари в авторитетното списание Journal of the American College of Cardiology (1).

Все повече хора, поради директната реклама в масовите медии, купуват и използват на „своя глава” различни растителни продукти и добавки.

Някои фитопродукти, когато се взимат заедно със сърдечносъдови лекарства, могат да доведат до сериозни нежелани здравни последици и дори до сърдечна аритмия (нередовен пулс), масивно кървене и рязко повишаване на кръвното налягане, което да увеличи опасността за внезапна смърт и мозъчен инсулт.

Рекламата че билките и растенията са „природни продукти” не означава, че те са безобидни! Ако едно вещество оказва влияние върху нашия организъм, то може да има както положително, така и отрицателно действие. В противен случай, веществото е плацебо (без активна съставка).

Пътят към Ада е изтъкан с добри намерения. Желанието ни да подобрим здравословното си състояние, да намалим умората или болката, да повишим настроението си, да стимулираме имунната си защита, да подобрим сексуалното си желание, да се освободим от стреса и психичното напрежение, да се почувстваме по-млади, жизнени и щастливи е честа причина да решим да си купим някой от рекламираните ни растителни продукти и добавки. Техните производители ни обещават, че ще постигнем добри резултати.

Разочарованието от здравната система, липсата на достатъчно внимание и загриженост от страна на класическите лекари, постоянното поскъпване на медицинските услуги (без това да е свързано с повишаване на качеството), необходимостта да взимаме различни медикаменти – за понижаване на кръвната глюкоза, за контрол на кръвното налягане или на сърцебиенето, за облекчаване на болките в коляното или в гърба, за намаляване на холестерола… са причина да търсим „алтернативи”.

Данните показват, че хората са склонни да дават точно толкова пари за продукти на „алтернативната медицина” (хомеопатия, билколечение, фитотерапия, ароматерапия), колкото и за лекарства, изписвани с рецепта.

Най-често купуваме добавки или растителни продукти за отслабване, депресия, нервно напрежение и преумора, главоболие, болки в ставите и гърба, безсъние, повишен холестерол, намалено либидо (липса на сексуално желание), нарушения в ерекцията при мъжете, „горещи вълни” при жените в климактериум (менопаузални симптоми), хрема и кашлица, косопад, проблеми с храносмилането, общото ни желание да подобрим здравето си, мозъчната си активност, да се предпазим от ракови заболявания и деменция (болест на Алцхаймер), да се подмладим…

Някои от продуктите, продавани без рецепта, са дори по-скъпи от медикаментите за лечение на съответните заболявания. Освен това, пациентите смятат, че се предпазват или се лекуват, което води до отлагане на профилактичните или контролните прегледи при лекар и до късно поставяне на диагнози на сериозни заболявания.

Най-изложени на риск за нежелани странични ефекти на фитопродуктите и за опасни взаимодействия с традиционните лекарства са: хората в напреднала възраст, случаите с намалена бъбречна и чернодробна функция, пациентите с различни придружаващи нарушения (сърдечни аритмии, артериална хипертония, автоимунни заболявания, захарен диабет, нарушения в кръвосъсирването), болните, които взимат различни медикаменти (за контрол на кръвното налягане, противосъсирващи средства, медикаменти за контрол на сърдечния ритъм), децата, бременните жени и кърмачките.

Растения и растителни продукти (екстракти от растения), които могат да взаимодействат със сърдечни и сърдечносъдови лекарства и да променят нежелано тяхното действие са: жълт кантарион (билката на Св. Йоан, лечебна звъника), гинко билоба, чесън, жен-шен, сок от грейпфрут, сладък корен (сладник), ехинацея, черен кокош…

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum), който най-често се използва като антидепресант, може да намали ефективността на лекарствата за контрол на сърдечния ритъм и артериалната хипертония и да доведе до опасни аритмии и повишаване на кръвното налягане.

Гинко билоба и чесънът (във висока доза) могат да усилят действието на Аспирин и на други противосъсирващи средства (клопидогрел, варфарин), което да причини масивни кръвоизливи. Поради повишената опасност за кървене, Гинко не трябва да се прилага заедно с билкови продукти или добавки, съдържащи жен-шен. Освен това, жен-шенът повлиява и кръвното налягане – може да причини както хипертония, така и хипотония.

Грейпфрутът може да усили действието на лекарствата за намаляване на холестерола, наречени статини, което да повиши риска за мускулна токсичност. Той увеличава също така концентрацията на варфарин и на блокерите на калциевите канали (лекарства, които се прилагат за контрол на кръвното налягане), тъй като инхибира някои от чернодробните ензими, които участват в разграждането на посочените медикаменти.

Черният кокош (фитоестроген) не трябва да се прилага заедно с притивосъсирващи средства или с лекарства за понижаване на артериалното налягане, както и при болни с намалена чернодробна функция.

Ехинацеята може да повлияе ефективността на лекарствата за контрол на сърдечния ритъм (амиодарон). Не трябва да се взима от хора с автоимунни заболявания или заедно с имуносупресори.

Сладкият корен (Glycyrrhiza glabra, Licorice), който се използва като експекторант (отхрачващо средство) при инфекции на дихателните пътища, може да причини хипокалиемия (ниско ниво на калий в кръвта).

В три последователни броя на нашия/ваш вестник през 2009 година (брой 1, 2 и 3) публикувахме подробна информация дали има билки и растения, които помагат при диабет тип 2 (можете да намерите пълните им текстове в нашата Медицинска база Dанни в интернет на адрес http://mbd.protos.bg).

Предупредихме, че ефектите на продукта Саменто (съдържащ алкалоиди от котешки нокът) са недоказани не само при диабет тип 1, но и при което и да е било друго заболяване, включително артрит или рак (Клуб Д, брой 6, декември 2009, стр. 6).

Първо да не се вреди!

Хората без медицинско образование трябва да се консултират с опитен лекар преди да купуват и взимат растителни (билкови) продукти и добавки.

За много от тези продукти липсват каквито и да е било доказателства от клинични проучвания, че притежават рекламирания спектър от лечебни качества. За други – данните показват, че ефектът им е колкото на плацебо…

Трети притежават лечебни качества, но могат да водят до нежелани странични действия, както и да взаимодействат с много от предписаните ни лекарства. Четвърти могат да бъдат дори вредни, ако се приемат в неправилни дозировки, или от деца, бременни жени и пациенти с някои хронични заболявания.

За защита на здравето и интересите на потребителите, агенциите за лекарствата и храните във всяка развита държава трябва да въведат правила за контрол на качеството на растителните (билковите) екстракти и хранителните добавки (стандартизиране на активната съставка, за да се гарантира ефективността и безвредността на съдържанието).

Здравното министерство и организациите на пациентите с различни заболявания трябва заедно да се борят това да стане колкото се може по-бързо.

Подобно на лекарствата (фармакологичните средства), които се предписват от лекарите с рецепта, точно толкова е важно да се регулират и изискванията за регистрация и контрол на фитопродуктите и хранителните добавки, които се рекламират и продават директно на потребителите без рецепта.

Д-р Диляна ЯНКОВА

Използван източник:

1. Tachjian A., Maria V., Jahangir A. Use of herbal products and potential interactions in patients with cardiovascular diseases. J Am Coll Cardiol 2010; 55:515-525 http://content.onlinejacc.org

Novo Nordisk