Затлъстяването повишава риска за рак01/12/2009

Коремното затлъстяване и инсулиновата резистентност повишават риска за развитието на диабет тип 2 и на някои видове рак – най-вече на дебелото черво и на панкреаса.

Други видове туморни образувания, които също се срещат по-често при тлъстите хора, са рак на гърдата (при жените след климактериума), на черния дроб и на матката.

Много проучвания свързват рака на панкреаса (един от най-смъртоносните) с коремно затлъстяване и инсулинова резистентност. Този вид рак засяга панкреаса, подобно на диабет тип 2.

Натрупването на голямото количество мастна тъкан, особено в коремната област, се смята за обща причина. Затлъстяването принуждава панкреасът да произвежда много повече инсулин от нормалното физиологично количество, който от своя страна стимулира клетъчната пролиферация и туморния растеж.

Тъй като диабет тип 2 и ракът на дебелото черво или на панкреаса поделят общи рискови фактори, то и пътищата за тяхната профилактика са сходни – поддържане на нормално тегло и редовна физическа активност.

Ако хората със затлъстяване намалят теглото си с 5 до 7% и се движат редовно по 30 минути всеки ден, те ще намалят риска си да заболеят от диабет тип 2. Поддържането на нормално тегло премахва и опасността от развитието на ракови заболявания, свързани с прекомерното количество мастна тъкан.

Novo Nordisk