Защо фараоните са страдали от сърдечни болести?01/12/2009

Атеросклерозата е болест на охолния и заседнал начин на живот, потвърждават модерните технологии. Американски учени, използвали компютърна томография, са доказали, че девет от 16 египетски мумии имат калциеви отлагания в стените на аортата, коронарните или периферните артерии. Това показва, че техните съдове са били склерозирали…

Най-тежка атеросклероза е открита при фараон Меренптах, за който се смята, че е доживял 60 години. И останалите осем фараона са достигнали преклонна възраст за онова време (над 45 години).

Най-древната, открита до момента мумия, при която е доказана атеросклероза на дъгата на аортата, е от времето на Рамзес II (тя е на жена, за която се смята, че е умряла около 1530 г. пр. н. е. на 40-годишна възраст).

Египетските аристократи и техните придворни са се хранели всеки ден с месо, за разлика от простолюдието. Поради липсата на хладилници, вероятно месото и животинските продукти са били добре осолявани или съхранявани в мас.

Прекомерният прием на солено месо е водел до повишаване на артериалното налягане и холестерола. Това е една от хипотезите на американските кардиолози защо фараоните и техните любимки, доживяли до напреднала за онова време възраст, са страдали от сърдечносъдови болести.

Атеросклерозата е поне толкова древна, колкото са и египетските пирамиди. Тя не е заболяване на модерните времена, а на хората, които прекаляват с тлъстите и осолени храни и на всичкото отгоре – не се движат редовно.

Първото описание на признаците на захарната болест също е намерено в египетски папирус (около 170 г. пр. н. е.), открит в Мемфис.