В Швеция готови да плащат за загуба на тегло и по-добър контрол на диабета



01/12/2009

Хора с диабет тип 2 в Швеция са готови да плащат всеки месец значителни суми от джоба си в името на подобрен контрол и лечение на заболяването, като най-важна цел е загубата на тегло, показаха резултатите от проучване, представени на конгреса на Европейската асоциация за изследване на диабета във Виена.

Около 500 души са участвали в изследването, попълвайки въпросници в Интернет, като всичките са били на възраст над 18 години и са получавали антидиабетна терапия.

Пациентите са искали да получат средно 75 евро на месец, за да се съгласят на увеличение на теглото им с 3 кг. В същото време са готови да плащат по 50 евро на месец ако това може да доведе до загуба на 3 кг от теглото им. Най-голяма готовност да плащат и то най-големи суми са заявили жените и хората със затлъстяване.

Хората с диабет, които са искали да намалят хипогликемичните си епизоди от два на месец до 0, са готови да плащат за това по 40 евро всеки месец. „Цената” на намаление на гликирания хемоглобин (А1с) с 1% е била определена на 28 евро месечно.

Novo Nordisk