Син кръг на надеждата


vd 01/12/2009

Син кръг на надеждата изписаха с телата си на границата между България и Турция членове на диабетни организации от Бургас, Камено, Средец, Карнобат, Царево и Тюрк Диабет Джемиети от град Къркларели в Турция.

Срещата, която бе и по повод на световния ден за борба с диабета през ноември, бе използвана и за подписване на споразумение за съвместна дейност в областта на грижите за краката на диабетиците.

Регионалният съюз за диабетни грижи в бургаския район, ръководен от неуморната Радка Жекова, е може би най-активната организация на хора с диабет и техните семейства в страната. Най-младият регистриран член на съюза е на 3.5 години, а най-възрастният – на 84!

Според Жекова, въпреки съвременното лечение, съобразено с европейските изисквания, практиката показва, че българите с диабет не познават правата и задълженията си. Като една от причините за това тя посочва честите промени в наредбите на здравното министерство и НЗОК.

През ноември бе открит и нов офис на Регионалния съюз за диабетни грижи на бул. „Стефан Стамболов” до Строителния техникум в Бургас.