Кучета – живи глюкомери


vd 01/12/2009

Във Великобритания кучата се обучават да предупреждават собствениците си, когато нивото на кръвната им глюкоза доближи опасно ниски стойности (хипогликемия).

Идеята е сходна с използването на кучета за откриване на наркотици или експлозиви в багажа на пътниците от митничарите по летищата. А вече имаше и няколко съобщения за най-добрия приятел на човека, който е в състояние да надуши … ракови клетки.

Според специалистите, кучетата са много чувствителни да улавят най-малките промени в поведението (разтреперване, разсеяност, раздразнителност, изпотяване), които настъпват при техните стопани поради спадането на кръвната глюкоза под обичайните стойности.

Предполага се, че те надушват и промените в миризмата на тялото, поради изсипването на хормоните на стреса. Адреналинът е например хормон, който се освобождава при страх. Кучетата безпогрешно усещат този аромат.

Проучване на Queen’s University в Белфаст показа, че 65% от интервюираните 212 души с диабет тип 1, собственици на кучета, са разказали как техният домашен любимец е лаел, виел, близал ръката им или е реагирал по друг особен начин преди хипогликемичен епизод! Дори има случаи, които са били будени през нощта от техния верен пазач.

В тренировъчен център за кучета в Южна Англия 17 четириноги „глюкомери” се обучават да улавят хипогликемията. Те ще бъдат раздадени най-вече на деца с диабет.

Центърът е създаден преди пет години от д-р Джон Хънт, който искал да изследва съобщенията от много пациенти, че техните кучета редовно лижели части от тялото им, които в последствие се оказали засегнати от рак. В намираща се наблизо болница било доказано, че кучета могат да идентифицират рак на пикочния мехур, подушвайки урината на пациенти.

Диабетната инициатива на центъра започва след среща с 53-годишният Пол Джаксън, чието куче Tинкер редовно го предупреждава, когато нивото на кръвната му глюкоза е ниско и той може да загуби съзнание от това.

Видео интервю с Пол можете да гледате онлайн на www.newsoftheworld.co.uk/news/542001/HEAL-Paul-Jacksons-dog-Tinker-tells-him-when-he-has-a-diabetes-collapse-coming-on.html