Кафе… какво още?01/12/2009

Две съставки на кафето – хлорогенова киселина и тригонелин, могат да подобряват глюкозния толерaнс, показаха резултатите от проучване при мъже със затлъстяване, публикувани в специализираното медицинско списание Diabetes Care.

Проведените тестове с орално обременяване с глюкоза са показали, че мъжете, които са погълнали не само глюкоза, но и хлорогенова киселина или тригонелин, са имали по-ниски концентрации на глюкоза и инсулин в кръвта в сравнение с погълналите само вода.

Редовната консумация на филтърно кафе (но не и на кафе по турски) води до по-нисък риск за развитието на диабет тип 2, посочиха преди това проспективни наблюдения при големи групи от хора в Холандия. Благоприятният ефект на кафето върху глюкозната обмяна изглежда, че зависи от броя на изпиваните чаши дневно (4 чаши и повече намаляват риска за появата на диабет тип 2 с 28% в сравнение с две и по-малко чаши).

Тъй като не е била наблюдавана разлика в това отношение между кофеинираното и декофеинираното кафе, то може да се предположи, че други съставки на напитката, различни от кофеина, имат благоприятни ефекти върху въглехидратната обмяна.

Хлорогеновата киселина е фенол (антиоксидант), докато тригонелинът е предшественик на витамин В3. Кафето е главен източник на двете вещества. Експерименти с животни показаха, че приемът на хлорогенова киселина и тригонелин понижава концентрацията на кръвната глюкоза.

Хлорогеновата киселина потиска абсорбцията на глюкозата в тънките черва, което води до по-бавното й постъпване в кръвта. Освен това, декофеинираното кафе повишава секрецията на чревния хормон глюкагон-подобен пептид-1, който от своя страна стимулира секрецията на хормона инсулин в панкреаса. Хлорогеновата киселина намалява и продукцията на глюкоза от черния дроб.

Тези различни механизми обясняват защо по-високата консумация на кафе води до понижаване на нивата на кръвната глюкоза не само след нахранване, но и на гладно.

Родината на филтърното кафе е Германия, а на еспресото (моката) – Италия.

В света се отглеждят три основни сорта кафени зърна – Арабика (60%), Робуста и Либерика (само в Гвиана).

Novo Nordisk