ЕФЕКТИВНО СРЕДСТВО ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА НЕВРОПАТНО ДИАБЕТНО СТЪПАЛО


vd 01/12/2009

Интервю с д-р Румен Богданов, председател на Българска асоциацията за лечение на диабетно стъпало, специализирал в Кинг’с Колидж Хоспитал, Лондон, Великобритания:

Д-р Богданов, какво е диабетно стъпало?

Стъпалото на всеки диабетик, което вследствие на силно намалената повърхностна и дълбока чувствителност, влошеното кръвоснабдяване и ортопедичните промени е с висок риск от развитие на рани, гангрени и в последствие ампутация.

Кое е средството за профилактика на усложнението невропатно диабетно стъпало?

Ефективно средство за профилактика на диабетно стъпало е алфа липоевата киселина.

Какво представлява алфа липоевата киселина?

Алфа липоевата киселина спомага за изграждането на нервите в човешкия организъм. Това е коензим, необходим за някои основни за клетките биохимични реакции, свързани с метаболизма на въглехидратите. Човешкото тяло произвежда алфа липоева киселина, но в малко количество. Тя може да бъде приемана минимално чрез храната (картофи, мая, черен дроб, червено месо) и като хранителна добавка.

Вследствие на продължителността на захарния диабет и високата глюкоза в кръвта се нарушава обвивката на нервите. Това предизвиква изтръпвания, мравучкания по краката и понякога болки.

Болките могат да бъдат постоянни или стрелкащи и са характерни особено нощем. Краката при допир са с нормална температура, а пък хората със захарен диабет ги усещат много студени или много горещи.

Какво става ако не се предприемат мерки навреме?

Ако не се възстанови обвивката на нерва се получава намаляване на повърхностната и дълбока чувствителност, скъсяване на сухожилията и изкривяване на пръстите (пръсти като на граблива птица). Натрупват се калусни (мазол) формации и има риск от развитие на вътрешни невропатни рани. Това са рани, за които няма външна причина. В моя център всеки ден преминават поне по 15 души с тежки рани по стъпалата и повечето от тях са застрашени от ранна инвалидизация.

В България има около 250 000 хора със захарен диабет, а наши клинични наблюдения сочат, че около 57% от тях развиват късни усложнения.

Как се приема алфа липоева киселина?

Дневният прием на алфа липоевата киселина трябва да бъде 600 милиграма, 2 пъти по една капсула от 300 милиграма в продължение на три месеца.

Какво е преимуществото на алфа липоевата киселина (Алфа Липоик), която се произвежда от „Адифарм”?

Алфа липоева киселина на „Адифарм” е качествен български продукт и е достъпен за всеки. Проведено клинично наблюдение от екип на Българска асоциация за лечение на диабетно стъпало показа, че алфа липоевата киселина на Адифарм значително намалява невропатната болка, подобрява усета за различаване на топло и студено, подобрява усета за допир. Алфа липоева киселина не предизвиква странични ефекти.

Препубликувано от: http://adipharm.com/news/single/id/

Novo Nordisk