Ефектите на Caменто са недоказани при хора с диабет тип 1!


vd 01/12/2009

Samento (Caменто) съдържа алкалоиди от Uncaria tomentosa (диворастяща в горите на Амазония лиана, наричана котешки нокът – на снимката).

Производителите на Caменто (капсули и течен екстракт) претендират, че този продукт е „най-мощният растителен имуностимулатор и имуномодулатор, известен досега”. Според тях, Саменто „притежава изключително широк спектър от лечебни качества: противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, антимутагенни, антитуморни, антиалергични”.

Какво е становището на медицинската наука по този въпрос?

Няма научни доказателства за ефективност на Uncaria tomentosa (Uncaria guianensis) в лечението на което и да е било заболяване, включително артрит или рак.

Някои хора с остеартрит на коляното съобщават за умерено облекчаване на ставната болка при прием на екстракт от това растение, но до момента не е проведено голямо рандомизирано плацебо-контролирано проучване, което да потвърди това. Едно малко проучване не показа статистически значимо повлияване на болката в покой или през нощта в сравнение с плацебо.

Друго малко проучване при хора посочи, че екстрактът може би намалява броя на болезнените стави при ревматоиден артрит, но няма много ефект върху отока.

В лабораторни изследвания (ин витро) тази билка стимулира част от имунната система, но не е доказано, че това намалява възпалението или повишава имунитета при живи хора.

Не е установено дали растението е ефективно при специфични видове рак, нито какво е неговото влияние върху растежа на туморните образувания (не могат да бъдат направени препоръки за приложението му при онко болни). Не е ясно дали не взаимодейства с имуносупресори или други медикаменти, прилагани за лечение на раковите заболявания, което да намалява техния ефект.

Първо да не се вреди!

Профилът на безопасност на Саменто и рискът от неговото прилагане при хора със заболявания на имунната система, включително: диабет тип 1, множествена склероза, лупус, ревматоиден артрит, ХИВ/СПИН (противоречиви данни), болести на червата или рак е неизвестен (не са проведени специфични проучвания в тази област).

При болни с лупус има съобщения за случаи на остра бъбречна недостатъчност, свързани с приложението на това растение. То е противопоказано по време на бременост и кърмене (традиционно тази билка е използвана като абортив)! Хора с болест на Крон или с трансплантация на чужд орган също не трябва да го взимат.

В редакцията има запитвания на родители по повод на съвети, при това от лекари, да дават Саменто на деца с диабет тип 1 и остри инфекции на дихателните пътища.

Лекари и родители, по-безопасно е да се борим с грипните инфекции и свързания с тях риск за бактериални усложнения като подобрим контрола на кръвната глюкоза при децата с диабет тип 1 и проведем навреме противогрипно ваксиниране. Прилагането на продукти, съдържащи котешки нокът, не се препоръчва при хора с това заболяване!

Novo Nordisk