Две порции пържени кюфтета и картофи на ден водят до метаболитен синдром


vd 01/12/2009

„Западната диета”, включваща редовна консумация на пържени храни, тлъсто червено месо, наденици, салам и рафинирани тестени изделия, е рисков фактор за развитието на съчетанието от нарушения в обмяната, наречено метаболитен синдром, показаха резултатите от проучването ARIC (изследване на рисковите фактори за атеросклероза сред населението).

Обратно, хората, които се хранят по-скромно с плодове, зеленчуци, пиле (без кожата и без пържени пилешки крилца), риба (непържена), нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести храни не натрупват тлъстини в кормената си област (голяма обиколка на талията) и не страдат от повишени стойности на кръвната глюкоза, кръвното налягане, триглицеридите (вид мазнини) и нисък „добър” холестерол. Съчетанието от тези отклонения се нарича метаболитен синдром, който представлява рисков фактор за развитието на атеросклероза, диабет тип 2 и исхемична болест на сърцето.

Редовната консумация на две порции червено месо повишава риска за метаболитен синдром с 26% в сравнение с приема на червено месо два пъти в седмицата. Допълнително, всекидневният прием на пържени храни увеличава риска с 25% и на безалкохолни напитки (обикновени или лайт) – с 34%. Активните пушачи имат още по-висок риск със 7%.

Западният модел на хранене повишава риска за метаболитен синдром, независимо от възрастта, тютюнопушенето, енергийния внос и физическата активност.

„Яжте две порции пържени кюфтета и картофи на ден (два хамбургера с френч фрайс), пийте с тях безалкохолни газирани напитки (независимо дали обикновени или лайт) и почти сигурно ще развиете метаболитен синдром”, предупреждават авторите на проучването.

Обратно, ако консумирате всеки ден две порции нискомаслени млечни продукти (обезмаслено кисело мляко, извара, бяло краве сирене), пресни плодове и зеленчуци (три до пет порции), нерафинирани зърнени храни (три порции), риба (две порции в седмицата), пилешко месо (непържено и без кожата) и замените животинските тлъстини с маслинено олио, то ще избегнете описаните проблеми с обмяната.

Метаболитният синдром е състояние на повишена инсулинова резистентност (намалено действие на инсулина в мускулните, чернодробните и мастните клетки).

Инсулиновата резистентност увеличава не само риска за появата на нарушен глюкозен толеранс и диабет тип 2, но и за развитието на някои злокачествени тумори като: рак на панкреаса, рак на дебелото черво и рак на гърдата (при жените след менопаузата).

Мерките за подобряване на инсулиновата чувствителност (диета и редовна физическа активност) подобряват не само инсулиновото действие и отбременяват инсулин-произвеждащите клетки на панкреаса, но предпазват и от посочените злокачествени заболявания.

Novo Nordisk