Заедно да променим лечението на диабета в България


vd 01/10/2009

Всяка година на 14 ноември честваме Световния ден на борбата с диабета. Международната диабетна федерация и Световната здравна организация за първи път отбелязват този ден през 1991 г., а през 2006 г. приетата от ООН Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета.

Международната диабетна федерация реши, в продължение на пет години – от 2009 до 2013 г., кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет.

Мотото на кампанията за 2009 година е „Да разбираме диабета и да го контролираме”.

Тази година отбелязването на Световния ден на борбата с диабета в България ще бъде посветено на обучението на пациентите. Инициативата ще се провежда от Българското дружество по ендокринология съвместно с Българска асоциация диабет и Националната асоциация на децата с диабет и подкрепата на Ново Нордиск.

В тази връзка всички университетски клиники в България ще отворят широко врати в продължение на една седмица (от 9 до 13 ноември) за безплатни обучителни срещи и за всички, които искат да научат повече за това как да контролират по-ефективно диабета си.

Основните теми, които ще бъдат засегнати по време на лекциите са здравословното хранене, инсулиновото лечение, усвояване на инжекционните техники, самостоятелно коригиране на инсулиновата доза, както и справяне с хипо и хипергликемиите.

Повече информация може да намерите на:

www.novonordisk.bg

www.endo-bg.com

www.n-a-d-d.piczo.com

www.badiabet.com

Novo Nordisk