Световен ден на борбата с диабета – 14 ноември 2009


vd 01/10/2009

Едва ли има човек с диабет, който да не знае, че трябва да държи здраво юздите на „трите коня на д-р Джослин”: инсулин (таблетки), диета и физическа активност, за да може да управлява нивото на кръвната глюкоза (захар). Това състояние се нарича контрол на диабета. Звучи прекрасно, но не е лека задача…

За да може тази тройка коне да тича в синхрон, всеки човек с диабет трябва да получи необходимото обучение и подкрепа, за да се справя. „Да разбираме диабета и да го контролираме”, е мотото на тазгодишната кампания.

Тази година отбелязването на Световния ден на борбата с диабета в България ще бъде посветено на обучението на пациентите. Инициативата ще се провежда от Българското дружество по ендокринология съвместно с Българска асоциация диабет и Националната асоциация на децата с диабет и подкрепата на Ново Нордиск.

В тази връзка всички университетски клиники в България ще отворят широко врати в продължение на една седмица (от 9 до 13 ноември) за безплатни обучителни срещи и за всички, които искат да научат повече за това как да контролират по-ефективно диабета си.