Рецепта за здраве: диета и движение


vd 01/10/2009

Данните от проучване сред общопрактикуващи лекари във Великобритания показват, че втори и дори трети глюкозо-понижаващ медикамент се назначават на пациентите с диабет тип 2 още през първите седмици след поставяне на диагнозата, като много малко са усилията за обучение, съветване и насърчаване на болните да променят нездравословния си начин си на живот.

Вместо интервенцията за промяна в начина на живот (редукция на теглото с диета и редовна физическа активност), която е високоефективна за намаляване на нивото на гликирания хемоглобин А1с (с 1.5 до 2%!), за клиницистите е много по-лесно да изписват дълга рецепта с лекарства за контрол на кръвната глюкоза, кръвното налягане, липидните показатели, кръвосъсирването…

Пациентите с диабет тип 2 не се консултират с диетолог, който да проведе обучение как незабавно да променят нездравословните си хранителни навици.

„Ние не обучаваме достатъчно усърдно нашите пациенти с диабет тип 2 каква трябва да бъде тяхната диета, за да забавят еволюцията на заболяването и развитието на свързаните с него съдови усложнения”, смятат изследователи от Италия.

Хората с диабет тип 2 се нуждаят от интензивна подкрепа от инструктури до диететика и хранене (нутриционисти), защото това може да намали нуждата от прием на медикаменти за контрол на високата кръвна глюкоза, високо кръвно налягане, високите нива на мазнини…

За да докажат, че това е вярно, д-р Катерин Еспозито и нейните колеги в Неапол са подбрали 215 пациенти (половината от тях – мъже) с наднормено тегло и новооткрит диабет тип 2.

Тези пациенти са били на средна възраст 52 години, с индекс на телесна маса около 30 и прекомерно закръглени талии… Повечето от тях (77%) са имали ниво на гликиран хемоглобин (А1с) над 7%. Цялата група е водела заседнал начин на живот.

Всичките тези хора са имали доста сходен модел на хранене до откриването на захарната болест – висок внос на калории поради редовна консумация на тлъсто червено месо, месни деликатеси, пържени храни, сладкиши, тестени изделия, безалкохолни газирани напитки…

Лакомниците са били поставени на два вида пости:

1. средиземноморска диета – висок внос на зеленчуци и пълнозърнести храни, ограничен прием на червено месо и готови месни продукти за сметка на заместването им с пиле и риба, нискомаслено кисело мляко и бяло сирене. Целта е била сложните въглехидрати да осигуряват под 50% от общите дневни калории, а мазнините – над 30% (основен източник на мазнини – маслинено олио)

2. нискомаслена диета, включваща пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ограничен прием на рафинирани тестени изделия и месни деликатеси с високо съдържание на мазнини. Целта е била сложните въглехидрати да осигуряват 55-60% от общите дневни калории, а мазнините – под 30%.

И двете диети са довели до загуба на тегло и до намаляване на изходните нива на хемоглобин А1с, но подобрението е било по-изразено при хранените със средиземноморска кухня.

Проследяването на участниците за период от четири години е показало, че усърдното обучение води до добри плодове: много по-малко пациенти от спазващите диета са се нуждаели от назначаването на медикаменти за контрол на кръвната глюкоза и липидните показатели.

Средиземноморската диета е довела до по-високи стойности на „добрия” холестерол и до по-ниски стойности на триглицеридите. Този модел на хранене се свързва и с благоприятно влияние върху паметта – почти два пъти по-ниска честота на деменция (болест на Алцхаймер) за средно четири години наблюдение.

Много е важно новодиагностицираните пациенти с диабет тип 2 да получат правилно обучение за размера на порциите, за енергийното съдържание на различните храни, как да приготвят домашните си гостби и да ограничат консумацията на тлъсти меса и готови колбаси с високо съдържание на животински мазнини и сол.

Хората, които развиват това заболяване, имат излишеството на мазнини – излишество на мазнини в тялото (затлъстяване), излишество на мазнини в диетата, излишество на мазнини в кръвта. Поради това излишество се развива диабет тип 2 и от това излишество страдат диабетиците от по-ранна атеросклероза…

Novo Nordisk