Промени в закона за здравното осигуряване*01/10/2009

По-строги мерки за по-висока събираемост на здравните вноски, превръщане на част от болниците в хосписи и заведения за продължително лечение, промени в ръководството на здравната каса, включително избор на директора й от парламента, предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, представени през октомври от министрите на финансите и на здравеопазването Симеон Дянков и Божидар Нанев и от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов.

Целта е да се оздрави секторът, да се извадят на светло нерегламентираните плащания, както и да се въведе доплащане за дейностите, които не се покриват от здравната каса.

Икономисти ще определят цените

Цените на медицинските услуги вече ще се изчисляват от агенция под шапката на финансовия министър. Това предвижда промяна, която ще залегне в Закона за здравното осигуряване и ще влезе в сила от 2011 година. Според Симеон Дянков по този начин ще се ограничи лобирането при ценообразуването.

Съсловните организации остро оспориха идеята. Според техни представители така се слага край на договарянето между лекарите, стоматолозите и здравната каса, тъй като досега цени и обеми се записваха в Националния рамков договор.

Най-добре е здравните вноски да станат данък и здравеопазването отново да се одържави изцяло, иронизира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според министър Дянков обаче е крайно време да се направи истински икономически и финансов анализ на медицинските дейности. Опитът досега показва, че НРД не работи, освен това лекарите не са учили ценообразуване, каза той. По думите му, след като се определи методиката за остойностяването, ще се търси мнението и на лекарите.

Регламентира се доплащането в болниците

През 2010 г. всички дейности и консумативи, които в момента не се покриват от здравната каса, ще се включат в отделен списък. Той ще стои на видно място в болниците, за да знаят пациентите за какво точно и колко пари могат да им искат лекарите.

С промените в здравния закон ще се извадят на светло нерегламентираните плащания, които ще се поемат в едната си част от пациентите, а в друга – от държавата, поясни Дянков.

Идеята е от бюджета да се плаща за социално слабите граждани, а останалите да се осигуряват допълнително в частен фонд. Навлизането на частните осигурителни дружества в задължителното здравно осигуряване обаче ще стане чак от 2011 г., като моделът тепърва се уточнява и до 20 дни ще бъде представен в парламента.

От следващата година държавата ще внася 6-процентна вноска за хората, които осигурява (деца, пенсионери, студенти и др.), а не 4%, както досега. Освен това всички пари от 8-процентната здравна вноска ще се изразходват изцяло за медицински услуги. Досега 2% от тях отиваха в резерва на здравната каса.

Преструктуриране на лечебните заведения

Голяма част от болниците, които у нас са над 420, не отговарят на изискванията, затова трябва да бъдат преструктурирани, като някои ще станат хосписи и болници за долекуване, а други ще се приватизират или ще се търси публично-частно партньорство за оздравяването им, подчерта д-р Лъчезар Иванов.

В период на криза не може да си позволим лукса един пациент да се прехвърля от болница в болница като пинг-понг, а касата да ходи след него и да плаща, допълни той. От догодина касата ще има право да избира с кои болници да работи. Това означава, че тези, които не сключат договор, ще изпаднат във финансови затруднения и ще трябва да променят профила си.

Идеята е гръбнак на системата да станат университетските болници, които ще бъдат окрупнени. В София от 19 ще станат 3, а общо за страната ще бъдат 7.

След промените в закона директорът на здравната каса вече ще се избира от Народното събрание, което според Лъчезар Иванов е гаранция, че изборът няма да е политически. Това ще стане до 20 дни след влизане в сила на закона, който вече е внесен в парламента. За да работи по-добре институцията, се правят и промени в цялото й ръководство, като вместо общо събрание ще има надзорен съвет само от 8 души.

Цели и срокове

2009

– определяне на модела за частична демонополизация на здравната каса, т.е. как ще навлязат частните фондове

– подготовка на законодателството за реформите

2010

– повишаване на броя на здравните вноски от 12 на 36 при връщане в осигурителната система

– обявяване на публично място в болниците на пакета от услуги, за които плаща касата

– обявяване на списък с услуги, за които се иска доплащане

– създаване на нов контролен орган за медицински одит и акредитация

– НЗОК вече няма да е длъжна да сключва договори с всички болници

2011

– сливане на диспансерите и областните болници

– поетапно преструктуриране на болниците

2013

– структуриране на шест високотехнологични болници, които ще обслужват цялата страна

Големият резерв на здравната каса, който стои в БНБ, ще бъде изваден от консолидирания бюджет на държавата, съобщи Симеон Дянков. Резервът се събира още от старта на здравната реформа, като идеята беше да се използва за преструктуриране на болничната помощ.

В момента в него влизат 2% от здравните вноски на гражданите и се очаква до края на годината той да достигне над 700 млн. лв., ако има добра събираемост. Парите ще се използват за медицински плащания и за провеждане на реформите в сектора. Ще се отпускат поетапно само след като се реши точно за какво са нужни

Досега ползването на средствата можеше да стане само при актуализация на бюджета, което на практика ги замразява за неопределено време.

* Препечатваме публикацията от вестник Дневник, защото според редакцията на Клуб Д тя представлява интерес за всички хора с диабет и техните семейства. Допълнителна информация за икономическо-политическите новини от българското здравеопазване и за актуални анализи по темата можете да намерите онлайн на http://www.dnevnik.bg и http://www.capital.bg