За редовния спорт и здравия нощен сън


vd 01/08/2009

Професионалните играчи на американски футбол поддържат по-ниски стойности на кръвната глюкоза, сходни нива на холестерол и триглицериди в кръвта, но вдигат по-високо кръвно налягане в сравнение с останалите здрави млади мъже, са показали данните от проучване в САЩ (1).

Спортистите, играещи американски футбол, имат по-висок ръст и по-голямо телесно тегло в сравнение със средно статистическата мъжка популация на същата възраст. Поради това, авторите на проучването са решили да сравнят сърдечносъдовите им рискови фактори с тези на обикновените здрави мъже.

В изследването са участвали 500 активни играчи в Националната футболна лига на САЩ. Мъжете от втората група са били на средна възраст 23-35 години и са участвали в проучването CARDIA (изследване на риска за коронарна болест при млади хора)*.

Футболистите са поддържали по-ниски нива на кръвната глюкоза на гладно и са имали по-добра поносимост към въглехидратите. Освен това, сред тях е имало много по-малко пушачи (0.1% спрямо съответно 30%).

Редовната аеробна физическа активност повишава чувствителността на мускулите към действието на инсулина и намалява риска за развитието на нарушен глюкозен толеранс и диабет тип 2, дори и при по-едри размери на тялото и всекидневен прием на повече калории, е основният извод от проучването.

Хората трябва да се движат редовно, за да могат мускулите им да изразходват енергия (да горят калории).

Активните спортисти са имали по-често обаче наднормени стойности на кръвното налягане (65% спрямо 24%), както и поне два пъти по-често са страдали от артериална хипертония, контролирана медикаментозно (14% спрямо 6%).

Кои са причините, които повишават кръвното налягане на професионалните американски футболисти, е неизвестно. Дали това са редовните тренировки, свързани с вдигането на тежести и другите силови упражнения, или постоянното взимане на нестероидни противовъзпалителни средства, или повишеният внос на сол (натриев хлорид) поради потенето, или стресът по време на състезание?

А може би причината е просто в големите размери на тялото?

Едрите мъжаги по-често имат нарушение на дишането по време на сън (хъркане, което лекарите наричат обструктивна сънна апнея). Хората с обструктивна сънна апнея се събуждат принудително много пъти през нощта, за да поемат въздух. Поради това, те не спят достатъчно дълго, нито достатъчно добре, показват резултатите от изследване, наречено полисомнография.

Здравият нощен сън в продължение на поне седем часа на нощ намалява кръвното налягане, са показали резултатите от проследяване за период от пет години на участниците в проучването CARDIA* (2).

Мъжете от негроидната раса на млада до средна възраст са спели най-малко (максимум четири-пет часа), като повече хипертоници са били наблюдавани сред тях. Обратно, жените от европеидната раса на млада до средна възраст са си поспивали здраво (минимум седем часа) и са поддържали по-често нормални стойности на кръвното налягане.

Всеки един час нощно безсъние повишава риска за появата на артериална хипертония с 37%, тъй като активира симпатиковата нервна система, като особено опасно е хроничното недоспиване.

Хората, които не спят добре, вдигат по-високо систолно и диастолно кръвно налягане. Недоспиването води и до по-труден контрол на артериалната хипертония с лекарства.

* CARDIA = Coronary Artery Risk Development in Young Adults

Използвани източници:

1. JAMA 2009, 301 (20):2111-2119 http://jama.ama-assn.org

2. Arch Inter Med 2009, 169:1055-1061 http://archinte.ama-assn.org

Novo Nordisk