Теглото влияе на самочувствието дори на най-малките деца


vd 01/08/2009

Още от детската градина децата, които са с наднормено тегло се чувстват по-самотни и притеснени, в сравнение с връстниците им с нормални килограми, показаха резултатите от проучване на Университета на Мисури, САЩ.

И при момчетата и при момичетата, които са поддържали наднормено тегло от детската градина до трети клас, чувството на депресия, притеснение и самотност се е усилвало с времето. Това показва, че и при момчетата проблемът с дебелото тяло е много сериозен.

Преподавателите на 8000 деца са давали своята преценка за поведението им. Момичетата с наднормени килограми са комуникирали и социализирали по-зле от тези с нормално тегло и са имали по-лоши показатели за самоконтрол на поведението си.

Според самите деца, затлъстяването се е отразило на техния социален статус, на контактите им с връстниците и на възможностите да комуникират. Често то е водело до отчуждаване и изолиране от околните.

Съветът на учените е родители, лекари и учители да се опитват да предотвратят натрупването на излишни килограми преди детето да се е превърнало в дебеличък отшелник. Движение, спорт и по-малко посещения в заведенията за бързо хранене е другата препоръка.

Novo Nordisk