Отбор „тип 1” с рекорд в американски колоездачен маратон


vd 01/08/2009

В края на юни осем колоездача поставиха нов рекорд за пресичане на САЩ от западния (Калифорния) до източния (Мериленд) бряг. Те изминаха 3021 мили (4861 км) за пет дни, девет часа и пет минути. Средната им скорост е била 37.7 км/ч – или с 0.27 км/ч по-добра от миналогодишния най-добър резултат на норвежки отбор, съставен изцяло от професионалисти.

Голямата новина е, че всичките осем члена на отбор „тип 1” са с диабет тип 1!

“Ние всъщност показваме на света, че диабетът е силата ни. Искаме да накараме хората да се запитат, какво могат да направят и те, за да водят по-здравословен и по-добър живот,” заяви Фил Саутерланд, 27-годишен колоездач и бегач от Атланта, който е един от създателите на отбора.

„Мисията ни да покажем на хората с диабет, че те могат да постигнат всичко ако работят здраво, за да контролират заболяването си. Надявам се, че представянето ни ще мотивира диабетиците да управляват захарната болест така, че да постигнат своите цели,” добавя вторият създател на отбора Джо Елдридж.

Race Across America (надпревара през Америка) е едно от най-тежките колоездачни състезания в света, което е по-дълго от Тур дьо Франс и в което се финишира за много по-кратко време.

Отбор „Тип 1” е използвал новата система за автоматизирана непрекъсната доставка на инсулин OmniPod (на снимката), състояща се от два безжично свързани компонента – малко и леко самозалепващо се устройство за доставка на инсулин (може да се носи дискретно почти навсякъде по тялото) и миниатюрен компютър с размерите на малък мобилен телефон, чрез който се програмира устройството.

„Революционната технология на OmniPod ни даде възможност да се концентрираме върху самото състезание, а не върху задоволяването на инсулиновите ни нужди,” заяви Марк Супренант, член на отбор Тип 1. „OmniPod издържа на всичките изпитания и на тежките условия”.

В първите дни на състезанието членовете на Тип 1 са имали намаление на инсулиновите нужди с 60-75%, поради изключителното натоварване. Постепенно организмите им са се адаптирали към това и инсулиновите нуждите са се приближили до нормалните.

За допълнителна информация www.raceacrossamerica.org.

Novo Nordisk