Нискокалорична диета забавя стареенето01/08/2009

Нискокалорична диета, приложени при маймуни, удължава живота им и намалява заболеваемостта, показаха резултатите от 20-годишно проучване, като учените твърдят, че резултатите са валидни и при хората.

В проучването са участвали резус макаци (rhesus macaques), при които нискокалоричната диета е намалила три пъти (!) вероятността за смърт от сърдечносъдови заболявания, рак или диабет в сравнение с маймуните, които са се хранили нормално.

„Ние успяхме да докажем, че ограничаването на приема на калории забавя процесите на стареене при приматите,” заяви Ричард Вайндрух от Университета в Уисконсин, САЩ, чието проучване е публикувано в списание Science.

Тъй като хората живеят по-дълго от маймуните, е много по-трудно да се правят научни проучвания върху тях, но резултатите от това изследване са максимално приложими за хора. В него половината маймуни са били на внимателно контролирана диета, поемайки 2/3 от обичайните калории.

В групата на диетично хранене не е имало нито един случай на диабет и 50% по-малко диагностицирани сърдечносъдови проблеми и рак, както и повече и по-запазено мозъчно вещество.