Начинът на живот определя риска за диабет тип 2


vd 01/08/2009

Здравословният начин на живот, включващ редовно физическо движение, умерено и балансирно хранене, преустановяване на тютюнопушенето и ограничен прием на алкохол, води до значимо намаляване на риска за развитието на диабет тип 2. Около 80% от случаите с това заболяване се дължат на нездравословни навици, които увеличават степента на затлъстяване, особено в коремната област.

Данните от проведено в САЩ проучване показват, че най-малка вероятност да заболеят от диабет тип 2 имат хората, които се движат редовно, не са настоящи пушачи, имат индекс на телесна маса под 25 или обиколка на талията под 88 см (жени) и под 92 см (мъже).

Осем от десет случая на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени, ако хората, независимо на каква възраст са, променят нездравословните си навици, смятат авторите на проучването.

Ако даден човек не е затлъстял и няма шкембе (голяма обиколка на талията, отлагане на тлъстини в областта на корема), той има над три пъти по-малка вероятност да заболее от диабет тип 2. Ако освен това се движи редовно, ограничи приема на алкохол до малки количества (най-много две алкохолни единици дневно) и не пуши изобщо (или се откаже от този вреден навик), то опасността да развие захарна болест се намалява около шест пъти.

Препоръки по отношението на храненето:

– като източници на въглехидрати да се предпочитат храни с нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри

– да се ограничи до минимум приемът на транс мазнини

– да се намали консумацията на наситени мазнини за сметка на замяната им с ненаситени мазнини (най-добър избор са мононенаситените мазнини)

Хората, които спазват подобен модел на хранене, намаляват допълнително риска си да заболеят от диабет тип 2 около осем пъти.

Защо активните пушачи имат повишена инсулинова резистентност е неустановено до момента. Предполага се, че хроничната експозиция на никотин, а вероятно и на други съставки на тютюна, стимулира натрупването на тлъстини в областта на корема поради намалено действие на естрогена и увеличено продукция на мъжки полови хормони и при двата пола.