Ген предпазва от високомаслените храни



01/08/2009
Някои от нас се раждат със специфична мутация (R19X) в гена, кодиращ протеина аполипопротеин С3. Този ген играе ролята на ангел-пазител срещу острите и хроничните нежелани сърдечносъдови ефекти на високомаслените храни. Носителите на мутацията R19X поддържат по-ниски нива на триглицерите (вид мазнини в кръвта) на гладно и след нахранване, имат по-високо ниво на „добър” холестерол и по-ниско ниво на „лош” холестерол. Някои липидопонижаващи и антидиабетни средства повлияват нивата на аполипопротеин С3 и поради това водят до благоприятни промени в липидните профили. Хората с диабет, които имат лош гликемичен контрол или пият прекомерно алкохол, или консумират храни с високо съдържание на наситени мазнини и въглехидрати имат високи нива на триглицериди. Всички, които не са родили с въпросната мутация, не са защитени от високомаслените храни и трябва да не прекаляват с тях.