Да се избягва употребата на готови храни, подсладени с фруктоза!


vd 01/08/2009

Хората, които консумират безалкохолни напитки (нектари, сокове, сиропи), плодови кисели млека и други готови десерти, сладкиши и конфитюри, подсладени с фруктоза, имат сходни проблеми с наддаването на тегло, в сравнение с тези, които използват храни, подсладени със захароза (обикновена трапезна захар).

Фруктозата често се използва за замяна на захарозата (сукрозата, обикновената трапезна захар) в така наречените „диабетични храни”.

Фруктозата (монозахарид) и захарозата (дизахарид, съдържащ фруктоза+глюкоза) са прости захари, които имат едно и също съдържание на калории (4 калории в един грам).

Данните от проучване в САЩ показват, че редовните консуматори на готови храни, съдържащи фруктоза като подсладител, имат повишено отлагане на тлъстини в коремната област, дислипидемия (нарушения в липидния профил), инсулинова резистентност и повишена липогенеза (образуване на мазнини) в черния дроб.

Допълнително изследване е показало, че редовният прием на фруктоза е довел до увеличаване на малките и плътни липопротеини с ниска плътност (тези частици се свързват с най-висок риск за атеросклероза, тъй като улесняват отлагането на „лошия холестерол” в стената на съдовете и образуването на плаки). Тези LDL (ЛПНП) частици имат и най-висока склонност към окисление. Поради всичко това, повишената им концентрация в кръвта се свързва с увеличен риск за развитието на сърдечносъдово заболяване.

Хроничната свръхконсумация на прости захари (като фруктоза, глюкоза и захароза) е вредна за здравето, предупреждават авторите на изследването.

Използването на фруктозата като подсладител (добавянето й в готовите хранителни продукти) има неблагопрятно влияние върху обмяната на холестерола (води до увеличено образуване на атерогенни LDL частици). Освен това, повишава инсулиновата резистентност, което също е нежелано, особено при хората с коремно затлъстяване, преддиабет и диабет тип 2, които имат поначало този проблем.

Готови храни, подсладени с фруктоза, не трябва да се рекламират като „диабетични” или „диетични”. Те не са подходящи за хората със захарна болест или със затлъстяване и други метаболитни нарушения, свързани с прехранване. Подобни храни, въпреки че са наричани „диабетични”, нямат нито едно предимство (дори могат да имат увреждащ здравето ефект). В тях една проста захар, използвана за подсладител, е заменена с друга проста захар.

Трябва да се забрани поставянето на надпис „диабетични храни” върху опаковките на готови сладкиши (шоколад, бонбони, вафли, бисквити), безалкохолни напитки, плодови млека и шейкове, сладолед и конфитюри, подсладени с фруктоза или със захарни алкохоли (сорбитол, ксилитол), тъй като този надпис подвежда клиентите. Тези храни нямат намалено съдържание на калории, нито на мазнини, нито на прости захари. Те са бедни на фибри. Защо тогава се рекламират като „подходящи за диабетици”?

Novo Nordisk