Да разберем диабета и да поемем контрола!


vd 01/08/2009

Това е мотото, което Международната диабетна организация и Световната здравна организация избраха за тазгодишния Световен диабетен ден, който ще бъде честван на 14 ноември.

„Обучение и превенция на диабета” е темата на петгодишна кампания, която стартира през тази година и ще продължи до 2013.

Всеки човек с диабет трябва да бъде обучен как да контролира заболяването си, както и да бъде насърчаван да използва разумно придобитите познания и умения във всекидневния си живот.

Посланието към хората с диабет е да научат повече за заболяването си, за да могат да поемат отговорност за неговия контрол („да държат юздите на трите коня” – диета, физическа активност и инсулин/таблетки).

Когато не разбираме нещо, нямаме контрол върху него – то се развива неуправляемо от нас, а ние сме потърпевши от последиците, които са могли да бъдат избегнати или поне смекчени с наша намеса и по наша воля.

Задача на законодателната и изпълнителната власт във всяка държава е да се създадат условия за въвеждането и реализирането на ефективни стратегии за превенция и контрол на диабета. Това не трябва да бъде част от преизборната кампания на политически сили и след това да се превръща в „бездействие с власт” до следващите избори.

Болните и техните близки са гласоподаватели и данъкоплатци. С други думи, избират политиците на власт и плащат заплатите на държавните администратори, включително и в областта на здравеопазването и социалните грижи…

Задължение на лекарите е да подобрят своята професионална квалификация, за да могат базираните на доказателства експертни указания за превенция и контрол на диабета да бъдат прилагани във всекидневната клинична практика.

Лекарите трябва да подобрят уменията си да говорят с пациентите и техните близки. Медицината не е занаят, а хуманитарна наука и изкуство да се лекува болният човек, а не болните му клетки, тъкани, органи, системи…

Хуманитарните доктори трябва не само да изпращат на изследвания, да поставят диагнози и да предписват лекарства, но да съветват и подкрепят своите пациенти, особено тези с хронични заболявания. Тази професия е несъвместима с равнодушието или печалбарството. „Първо да се се вреди”, е първото правило на лекарското призвание.

В противен случай, дори и най-прецизните хирургични интервенции могат да се извършват от роботи, а резултатите от сложни изследвания на вътрешни органи и системи, които не са видими с просто човешко око, да се анализират от компютри…

Диабетът е труден за контрол. Той изисква от хората, които живеят с него, да самоизмерват кръвната си глюкоза, да взимат медикаменти, да се движат редовно, да променят хранителните си навици… Появата на усложненията увеличава изискванията и води до допълнително психологично напрежение.

Без диабетно обучение, хората с това заболяване са по-малко готови да взимат информирани решения, да действат ориентирано, за да коригират всяко нарушение, да възстановят баланса. Невежеството води до безпомощност, отчаяние, страх, раздразнение, апатия. Отрицателните емоции допълнително нарушават баланса, разклащат нивото на кръвната глюкоза, скача и кръвното налягане…

Лошият контрол на захарната болест разрушава здравето и увеличава риска за развитието на усложнения. Всичко това влошава качеството на живот.

Обучението е важно, за да разберем диабета и да поемем контрола върху него. Това е инвестиция, която спасява живот и спестява финансови средства. Една добра перспектива!

Знаете ли, че…?

За да се предпазим от диабет тип 2, е необходимо да се движим всеки ден по половин час (бързо ходене, плуване, колоездене или танци), както и да намалим наднорменото тегло (да поддържаме нормално телесно тегло).

Тази мярка понижава риска за развитие на това заболяване с над 50%! Тя се нарича „първична профилактика на диабет тип 2”.

Novo Nordisk