Броколите са защитници на съдовете и стомаха


vd 01/08/2009

Много хора, включително и бившият президент на САЩ – Джордж Буш (младши), не обичат броколи и никога не консумират този разклонен подобно на короната на дърво тъмнозелен зеленчук. Може би те просто не знаят, че броколите съдържат веществото сулфорафан. То улеснява образуването на ензими, които защитават съдовете от вредното влияние на свободните кислородни радикали. Тези радикали увреждат нашите клетки, което води до тяхното преждевременно стареене, раково израждане и смърт.

Високите нива на кръвната глюкоза (хипергликемия) причиняват три пъти по-голямо образуване на свободни кислородни радикали. Сулфорафанът активира белтък, наречен nrf2, който понижава нивото на тези радикали със 70% и по този начин защитава съдовите клетки.

Броколите могат да предпазват сладките хора от съдови усложнения. Те съдържат много малко калории – само 50 в купичка от 250 грама задушени стръкчета. Идеални са за салата и гарнитура. По-богати са на витамин С от портокалите, съдържат калций, колкото пълномасленото мляко, източник са на калий, разтворими фибри и селен. Селенът имат противораково действие.

Проучване показа, че богатата на броколи диета намалява колонизацията на стомашната лигавица с камшичестия микроорганизъм Хеликобактер пилори. Хеликобактерите проникват в лигавицата и причиняват нейното възпаление (гастрит), язвена болест, както и повишават три до шест пъти риска за развитието на рак на стомаха.

Отново защитник на стомашната лигавица е веществото сулфорафан, което я предпазва от инвазията на хелобактерите, включително от видове, които са развили резистентност към антибиотици. Сулфорафанът активира белтъка nrf2 в лигавицата на стомаха, подобно на действието му в съдовите клетки.

Броколите са култивирани за първи път от римляните. Те спадат към семейство „кръстоцветни”. Подобно на рицари-кръстоносци, стръкчетата от този зеленчук са пазители на нашите клетки.

Novo Nordisk